Категории: Варна

Общината твърди, че одитът в „Пазари“ ЕАД показва събиране на приходи без основания

Реклама

Според Община Варна одитът в „Пазари“ ЕАД показва събиране на приходи без основания и то за имоти, които дружеството не притежава. По информация от Общината предстои да бъде уточнено от колко години са нарушенията и за каква сума става въпрос.

В дружеството „Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а са отдавани под наем още осем. Общинският съвет във Варна не е одобрил правилник за дейността на „Пазари“ ЕАД и как да се отдават под наем имоти. То не притежава никакви вътрешни правила за събиране и отчитане на приходите с разписан ред и отговорни лица, каквито са изискванията на закона.

Това са само част от констатациите на Вътрешния одит, които Общината получи от звеното, което е направило проверки за периода 1 януари 2022 г. – 30 септември 2024 г. в различни дружества.

„Пазари“ е едно от 16-те такива дружествата, чиито ръководства се назначават от Общинския съвет, но тъй като управляват общинска собственост, Общината поиска от тях информация за щатни състави, заплати, функции, процеси и др. По-рано им бяха назначени и одити. Данните от одитите ще бъдат представени на Общинския съвет, за да се вземат мерки за оздравяване на дружествата и да се защитят публичните пари, доколкото общинските съветници назначават ръководствата им.

Според резултатите от първия етап на одита в „Пазари“ ЕАД, имотите, които то може да отдава под наем, са тези, които са апортирани в капитала на дружеството – Колхозния пазар и Пазар „Чаталджа“. Но се оказва, че то е отдавало под наем още 8 други площадки – „Владислав Варненчик“, „Младост“, „Цветя – пазар Катедралата“, Пазар „Чаталджа“ – цветя (тротоар), Пазар „Часовника“ при ул. „Русе“, гробище с. Тополи и др., които не са апортирани в капитала на дружеството. Какви приходи са получили, в какъв период от време, кой и как ги е администрирал – това очакваме одитът да установи в следващите етапи, коментират от Общината.

Малко преди одитирания период Общинският съвет е предоставил за оперативно управление площадките „Цветен пазар“, Пазар „Чайка – паркинг Делфинариум“ и пазар на ул. „Елин Пелин“, но за останалите липсва всякаква информация как са предоставени на „Пазари“ ЕАД и как така за тях са събирани приходи без основание, ред и правила, утвърдени от ОбС, посочват от Общината

Тепърва одитът на дружеството ще изясни за какви суми и за какъв период от време са констатираните нарушения и дали видът им е такъв, че да поражда задължение за информиране на компетентните органи извън Община Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Стил в Космоса: Астронавтите на мисията „Артемис 3“ ще бъдат облечени в „Прада“

"Прада" и "Аксиом Спейс" разкриват дизайни на скафандри за лунната мисия на НАСА "Артемис 3".…

преди 24 минути

МВР с подробности за спецоперациите във Варна, Благоевград, Хасково и Ловеч

От пресцентъра на МВР съобщиха за медия "Нова Варна", че на територията на Варна, Благоевград,…

преди 37 минути

52 училища от Варна ще се включат в ученически игри

52 варненски училища са подали заявка за участие в Общинските ученически игри 2024/2025 г., научи…

преди 56 минути

Кандидат за конгресмен на републиканците заема съпруга и деца от приятел, за да позира за снимки от кампанията

Републикански кандидат за Конгреса позира за снимка с жена и три млади момичета. Снимката се…

преди един час

Учен алармира: Мисията на Илон Мъск ще съсипе Марс

Мисията на Илън Мъск до Марс може да съсипе Червената планета. Това е мнението на…

преди един час

Това са дните, в които ще почиваме около Коледа през 2024 г. Кога е най-добре да си пуснем отпуск?

Тази година около Коледа се очертава да почиваме само три дни, Тъй като празникът се…

преди 2 часа