in

Във Варна потвърдиха задържането на обвинен в грабеж

Снимка: Pixabay

Задържането на обвинен в грабеж бе потвърдено, съобщават от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Престъпното деяние е било извършено на 8 октомври. Отнети са портфейл и мобилен телефон.

Задържан за грабеж ще остане под стража. Това реши Апелативен съд – Варна след въззивна проверка на определение на Варненския окръжен съд, с което на Йосиф Т. е била взета най-тежката мярка за неотклонение. Той обжалва пред настоящата инстанция.

Наказателната отговорност на 20-годишния мъж е ангажирана за това, че на 8. октомври във Варна като съизвършител е отнел портфейл с лични документи и парична сума, и мобилен телефон от владението на мъж, като е употребил сила. Деянието е при опасен рецидив.

Адвокатът смята, че няма законови основания за задържането на обвиняемия.

Прокурорът обаче бе категоричен: от доказателствата по делото се извлича обосновано предположение, че Йосиф Т. е извършил престъплението. Той е осъждан в миналото за кражби, а последно е изтърпял ефективно наказание едва няколко месеца преди настоящото посегателство. Тези факти говорят за упорита престъпна воля, каза представителят на обвинението.

Варненският апелативен съд счита, че не може да търпи упрек изводът на първата инстанция за наличие на достатъчно данни, обосноваващи подозрението за авторството на инкриминираното деяние. В случая категорично действа и законовата презумпция – при престъпление, извършено в условията на опасен рецидив, рискът от извършване на престъпление е реален. Съдебният състав акцентира на естеството на престъпната деятелност – придружена с насилие и на нейната обществена опасност. Предходната съдимост на обвиняемия и зависимостта му към наркотични вещества също предпоставят извършване на престъпление в бъдеще. Съществува и риск от укриване предвид местоживеенето на задържаното лице.

Съдебният акт, с който апелативната инстанция потвърди определението на Окръжния съд, не подлежи на обжалване.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.