Категории: Варна

Във Варна представиха първия в града смарт контейнер за компактиране на отпадъци

Реклама

Днес във Варна беше направена демонстрация на нов смарт контейнер с автономно управление на отпадъците. Съдът е с вградена преса със 100% захранване от слънчева енергия и е с капацитет колкото 5 стандартни 240-литрови контейнера.

Заместник-кметът по екология Христо Рафаилов демонстрира как работи първият в града смарт контейнер за компактиране на отпадъци. Той е монтиран в центъра на Варна, близо до Севастопол. Съдът е с обем от 250 л. и с вградено устройство за пресоване на боклука. Това повишава капацитета му до 1200 л. за едно запълване и се равнява на 5 стандартни 240-литрови кофи за некомпресирани отпадъци.

Пресата се захранва от 100% слънчева енергия и работи дори при ограничена светлина. Слънчевият панел и батериите му осигуряват до 72 часа автономност през цялата година, обясни Рафаилов. Устройството е проектирано и тествано в скандинавските държави.

Съдът има вградени датчици за ниво на запълване, за да няма ненужно събиране и извозване. Смарт контейнерът ще се почиства и извозва по стандартния начин от сметопочистващата фирма, но кратността на дейностите е намалена много: ако едно малко кошче се изхвърля няколко пъти в седмицата, то новото ще се обслужвано веднъж и то в най-натоварените периоди от годината, каза още Рафаилов. Той посочи, че кошчето не е за едри отпадъци от домакинствата, а отворът му е за опаковки и малки отпадъци, които най-често се изхвърлят от пешеходците.

Снимка: Община Варна

95% от материалите на контейнера могат да се рециклират. Поцинкованата закалена стомана на корпуса е пожаробезопасна, устойчива на корозия и продължителна експлоатация. Механизмът на затваряне не позволява приток на кислород и горене вътре в съда, но въпреки това изхвърлянето на фасове от цигари е забранено, уточни зам.-кметът по въпросите на екологията. Съдът е проектиран така, че от него да не могат да бъдат изваждани и разпилявани отпадъци.

Монтирането на контейнера е част от пилотен демонстрационен проект за интелигентно управление на отпадъците във Варна. Търсим иновативни решения. Тестовият период ще ни помогне да направим оптималната план-сметка „чистота“ за следващата година, каза още Рафаилов и призова гражданите да пазят смарт контейнера. Мобилните камери ще следят за вандалски прояви и ще се налагат глоби.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Засега само подмяна на стълбовете за осветление, без ремонт на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела ще се подменят на Аспаруховия мост във Варна, научи медия "Нова…

преди 4 минути

Във Варна потвърдиха задържането на обвинен в грабеж

Задържането на обвинен в грабеж бе потвърдено, съобщават от Апелативен съд - Варна за медия…

преди 11 минути

ЕК одобри близо 170 млн. евро помощ за земеделците в България

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на общо 168,9 млн. евро (над 330…

преди 42 минути

Бракониери убиха моруна от изчезващ вид край наш град

Моруна от застрашен от изчезване вид е станала жертва на бракониерски улов край Свищов. Това…

преди 55 минути

Жена у нас е осъдена на две години затвор за кражби

От Софийска районна прокуратура съобщават, че жена е осъдена на две години затвор за кражби.…

преди един час

Тест на BG-Alert, ама не: Защо масово хората не получиха съобщение?

Масово хората в социалните мрежи съобщават, че не са получили съобщение от BG-Alert, въпреки че…

преди един час