Категории: България

Доц. Кунчев предупреди за опасно лечение, което някои българи практикуват

Реклама

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира опасността от прекомерната и неправилната употреба на антибиотици. По негови думи всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо.

Самолечението с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага, заяви в интервю за БГНЕС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Човек може и нормални количества да пие, но ако те се пият без да знаем срещу какво са насочени, без да сме направили антибиограма, без да сме сигурни, че съответният бактерии е чувствителен към тези антибиотици, то ще е излишно“, обясни той.

Доц. Кунчев посочи, че има и много други частни случаи. „Започваме 10-дневен антибиотичен курс, почувстваме се на третия ден по-добре и спираме антибиотика – ето това е идеалният случай, в който ние създаваме условия в нашето тяло тези бактерии да изградят резистентност“, заяви той и даде още един пример за създаване на такива условия като това да пием антибиотик, който сме намерили вкъщи, без да сме ходили на лекар или до аптека.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че случаите, в които антибиотици могат да се използват неточно и неправилно, са много, но всички те водят до едно, а именно изграждане на нечувствителност към всички видове антибиотици.

На въпроса грешно ли е, когато един пациент каже на личния си лекар, че иска антибиотик, за да се възстанови по-бързо, за да може да продължи да изпълнява ежедневните си задължения, доц. Кунчев отговори: „Не, то не е грешно, всеки иска да се излекува по-бързо и в много случаи антибиотиците дават такава възможност, само че след като сме се доверили на лекаря и разчитаме на неговите знания и опит, е негова работа да прецени дали това е така, първо, и, второ, какъв антибиотик да даде, каква доза и с каква продължителност.“

Доц. Кунчев е категоричен, че всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Засега само подмяна на осветлението, без ремонт на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела ще се подменят на Аспаруховия мост във Варна, научи медия "Нова…

преди 5 минути

Във Варна потвърдиха задържането на обвинен в грабеж

Задържането на обвинен в грабеж бе потвърдено, съобщават от Апелативен съд - Варна за медия…

преди 13 минути

ЕК одобри близо 170 млн. евро помощ за земеделците в България

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на общо 168,9 млн. евро (над 330…

преди 43 минути

Бракониери убиха моруна от изчезващ вид край наш град

Моруна от застрашен от изчезване вид е станала жертва на бракониерски улов край Свищов. Това…

преди 57 минути

Жена у нас е осъдена на две години затвор за кражби

От Софийска районна прокуратура съобщават, че жена е осъдена на две години затвор за кражби.…

преди един час

Тест на BG-Alert, ама не: Защо масово хората не получиха съобщение?

Масово хората в социалните мрежи съобщават, че не са получили съобщение от BG-Alert, въпреки че…

преди един час