Категории: АкцентиВарна

Подробности за 18-вековната статуя, открита във Варна: Интервю за медия „Нова Варна“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Реклама

Припомняме, че във Варна бе направено сензационно археологическо откритие – напълно запазена статуя от римската епоха, намерена в древния град Одесос (днешна Варна). В интервю за Зоя Георгиева, проведено в Регионалния исторически музей Варна, главният асистент доктор Васил Тенекеджиев разкри подробности за находката и нейната значимост.

ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО ТУК:

За първи път във Варна имаме статуя от римската епоха, която е запазена от постамента до върха на главата,“ споделя д-р Тенекеджиев с видимо вълнение. Статуята изобразява Гай Марий Хермоген, виден гражданин на древния Одесос, а надписът на постамента, който е добре запазен, предоставя безценна информация за личността на изобразения.

Д-р Тенекеджиев представи две възможни теории за първоначалното местоположение и функция на статуята. Възможно е тя да е била част от публично пространство в древния град, като например градския площад. Другата хипотеза е, че става дума за надгробна статуя, поставена в некропола на Одесос.

Колаж: „Нова Варна“, снимки: „Нова Варна“/Зоя Георгиева

Независимо коя теория е вярна, самото място, където беше намерена статуята, е изключително интересно,“ обяснява д-р Тенекеджиев. Статуята е открита не в града или некропола, а в насип с пясък, близо до стария бряг на Варна.

Откритието е направено при рутинни археологически проучвания на място, определено за строеж на нова сграда. „В момента този парцел се намира в ниската част на Стария град, близо до гарата“, пояснява д-р Тенекеджиев. Въпреки че се е очаквало, че под пластовете пясък няма да има значими находки, археолозите били изненадани, когато открили статуята, заровена дълбоко.

Интересен е въпросът как статуята е попаднала в пясъка. Д-р Тенекеджиев предлага няколко хипотези: „Възможно е след смъртта на този гражданин неговите политически опоненти да са изхвърлили статуята или при възхода на християнството, тя да е била разрушена като символ на езичеството.“

Колаж: „Нова Варна“, снимки: „Нова Варна“/Зоя Георгиева

Въпреки че статуята е вече изложена във вътрешния двор на Регионалния исторически музей във Варна, тя ще премине през задълбочена реставрация. „Предстои нашите реставратори да извършат прецизни инспекции, да проверят за микропукнатини и да почистят повърхността на статуята,“ споделя д-р Тенекеджиев. Той обаче подчертава сериозен проблем – липсата на подходящи условия за реставрация в музея, който повече от 15 години се бори за модерна лаборатория за своите специалисти. „Реставрацията не е лукс, а необходимост,“ категоричен е той.

По отношение на датировката на статуята, д-р Тенекеджиев споделя, че тя може да се отнесе към края на II век и началото на III век сл. Хр., като към момента специалистите са по-склонни да я датират в първата половина на III век. „Това е местен гражданин с тесни връзки с римската власт, което се вижда и от неговото име, и от тогата, в която е облечен.“

Това изключително откритие предлага нов поглед върху древния град Одесос и историята на римската епоха във Варна. Очакваме с нетърпение допълнителни научни изследвания и реставрационните дейности, които ще позволят на широката публика да се докосне до това културно наследство.

Благодарим на гл. ас. д-р Тенекеджиев за интересния разговор!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Във Варна представиха първия в града смарт контейнер за компактиране на отпадъци

Днес във Варна беше направена демонстрация на нов смарт контейнер с автономно управление на отпадъците.…

преди 2 минути

Още две земетресения стреснаха хората в Турция

Турската дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации обяви, че в град Сивас, Източноцентрална…

преди един час

Почистиха основно от отпадъци и наноси улицата до ИУ-Варна

Почистиха от отпадъци и наноси улицата до Икономическия университет, където се наводняваше подлезът, научи медия…

преди един час

Вирусолог посочи какви вируси върлуват в България в момента

Към момента в страната циркулират няколко вируса, а COVID-19 преобладава пред грипа. "Към момента имаме…

преди 2 часа

Коста Стоянов: Време е за възраждане на проекта за канал Дунав – Черно море

Освен важните пътни инфраструктурни проекти, като довършване на АМ Хемус и АМ Струма, скоростния път…

преди 2 часа

Спират тока на всички тези места във Варна и областта на 18 октомври

От 17.10.2024 г. до 18.10.2024 г. В периода 9:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 2 часа