in , ,

Днес избираме районни кметове на „Одесос“ и „Приморски“. Ето кандидатите

Колаж: Нова Варна

Днес избираме кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“. Частични избори за районни кметове се провеждат за първи път във Варна. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като съдът отстрани новоизбраните кметове от ПП-ДБ, а единият от тях (Николай Желязков) отново е в надпреварата.

Съгласно Изборния кодекс разходите по организацията и обезпечаването на частичния вот са за сметка на общинския бюджет. Те ще струват на варненци 1,4 млн. лв.

Кои са претендентите за кметове на „Одесос“ и „Приморски“?

Район „Одесос“

За „Одесос“ ще се броят Борислав Барийски от „Възраждане“, Георги Недев от ГЕРБ, Янислава Шопова от „ПП – ДБ“ и Иван Великов от „БСП за България“.

Борислав Барийски е 53-годишен. Завършил е магистратура „Морско право“. Работил е в системата на МВР и Министерство на правосъдието от 1991 до 2007 г. До 2015 г. е работил като юрисконсулт. След това е вписан във Варненска адвокатска колегия, където е работил до август 2024 г. Владее три езика и има дългогодишен опит в международните отношения.

Георги Недев има дългогодишен опит в управлението. Бил е кмет на район „Одесос“ в продължение на 3 мандата от 2011 до 2023 г. По негово време започват и се завършват едни от най–мащабните промени в централната част на Варна. Майстор на спорта по Шах.

Янислава Шопова има административен опит. Тя е родена през 1979 г. Завършила е висше образование с инженерна специалност „Компютърни системи и технологии“.  Завършва юридическо образование със специализация “Морско право“.  Притежава магистърска степен по икономическа специалност „Счетоводство и контрол“. От 7 години работи в Община Варна като икономист.

Иван Великов е роден през 1969 г. Завършил е висше юридическо образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работил е като следовател в Окръжна следствена служба във Варна и като юрисконсулт в „Полимери“ ЕАД в Девня. Бил е прокурор в Районната прокуратура в Девня и след това в Районната прокуратура във Варна. Адвокат е във Варненска адвокатска колегия. Бил е директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ при Община Варна. През 2013 г. става Областен управител на Варна.

Район „Приморски“

За „Приморски“ ще се борят Людмила Колева от ГЕРБ, Светослав Иванов от „Има такъв народ“, Николай Желязков от „ПП – ДБ“ и Зорница Василева от „БСП за България“.

Людмила Колева е родена е на 22 април 1980 г. Израснала е в район „Приморски“, където живее и до днес. Завършила е право и вече 17 години работи като адвокат към Адвокатска колегия – Варна. Била е общински съветник в продължение на 2 мандата – от 2014 г. до 2023 г. Владее английски, френски и руски език. Семейна е, с едно дете.

Светослав Иванов е на 48 години, семеен с две деца. Завършил е Икономически университет. Работи в частния сектор и развива собствен бизнес.

Николай Желязков е роден на 24 май 1974 г. в гр. Варна. През 2023 г. беше избран за кмет на район „Приморски“, но съдът го отстрани заради участието му като ликвидатор на фирма. Възпитаник е на IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри“ във Варна. От 2002 г. до 2023 г. работи като адвокат. Владее френски, английски и руски език.

Зорница Валентинова Василева е зам.-председател на Градски съвет на БСП – Варна, председател на РС на БСП „Приморски“. Родена е на 26 юни 1983 г. Висшето си образование завършва във ВСУ „Черноризец Храбър“ със специалност „Социални дейности“. Магистър по икономика на Икономически университет – Варна, специалност „Корпоративен бизнес и управление“. Владее английски и гръцки език. Преминала обучения на тема „Политически мениджмънт“ за допълнителна квалификация от Нов български университет и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Член на БСП от 2005 г., първи мандат член на НС на БСП, общински съветник мандат 2023-2027 г. Повече от десетилетие работи като координатор на Варненската партийна организация.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/