in

Кой празнува имен ден в понеделник

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Утре, на 21 октомври според църковния календар се възпоменава Иларион Велики. Иларион Велики е живял в Палестина през 3-4 век. Когато бил млад, той заминал да учи в Александрия. Младежът научил Словото Божие от Свети Антоний Велики и се върнал у дома като християнин, раздал имуществото си на роднини и нуждаещи се, а самият той отишъл да живее в пустинята близо до град Майум.

Там Иларион се отдал на молитва и пост, но един ден бил нападнат от разбойници. Изненадващо, след като той им прочете проповед, успял да ги убеди да се откажат от престъпния си живот. След това разбойниците се покръстили. Благодарение на това светецът станал известен и хората започнали да го търсят – той ги изцерявал от болести и ги избавял от зли духове,  предава vesti.

По-късно Иларион отишъл в Египет, за да посети гроба на Антоний Велики. Светецът починал на остров Кипър – той сам предсказал смъртта си и бил погребан там.

Кой празнува имен ден на 21 октомври?
Имен ден днес според църковния календар празнуват Иларион, Сергей, Василий, Пелагея, Алексей, Анатолий, Захар, Яков.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/