Категории: Избори 2024

Мария Димитрова, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Виждам Варна като един все по-красив и развиващ се град, съчетаващ индустрия с туризъм

Реклама

Интервю на Николай Танчев с Мария Димитрова, кандидат за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС в 3 МИР Варна

Мария Димитрова, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Виждам Варна като един все по-красив и развиващ се град, съчетаващ индустрия с туризъм

Мария Димитрова е на 29 години, от Варна, с три висши образования, възпитаник на Военноморско училище и Национален военен университет, работила е в морския сектор и в Община Варна. От 9 години е политически активна и това е нейният начин да достига до хората и да се чувства полезна. Казвам здравей на Мария и започваме един искрен, открит разговор.

Мария, ти как се реши да участваш в това поредно политическо съперничество?
Здравейте, съперничество не бих го нарекла, по-скоро опит и противопоставяне на идеи. Целта е извличане на най-добрите и приложими решения за проблемите ни. А политическата сцена е начинът да популяризираме тези решения.

Позната си ми от Националната мрежа за децата. А кои са твоите каузи?

Да, в Националната мрежа за децата се застъпих за най-уязвимите групи при децата и младежите. Каузите ми са свързани с това. Младият човек е този, който създава семейство, учи, развива се кариерно. Предизвикателствата пред нас са много!
Застъпвам се за младежки политики, за достъпни социални услуги, кауза за мен е и развитието на малките населени места, които все повече семейства избират за свой дом. Днес има потребност от по-добри транспортни връзки, от здравни пунктове, аптечни услуги, подобряване на инфраструктурата. За общините трябва да се работи по-активно на национално ниво, включително чрез повече споделена отговорност и чрез различни мобилни и практически решения. Живеем във все по-модерен, развиващ се свят на дигитални, разумни и интелигентни решения, както и европейски възможности, от които всички ние добре можем да се възползваме.

По какъв начин можеш днес да подкрепиш младите?
Ще съдействам като предложа мерки за финансова подкрепа на учащите. ПП ГЕРБ се застъпва за младите, като в момента се разработва програма 60/40 за 60 000 младежи, които след завършване на училище или университет да останат да работят в страната за 12 месеца. Безплатно второ висше образование, условия за повишаване квалификацията на младите, създаване на една по-устойчива връзка между учащи и работодатели. Ще подпомогна процесите за подобряване уменията на младите. Ще предложа модел за намиране на синергична връзка между университети, институции и неправителствени организации за подпомагане на подрастващите и за тяхната успешна реализация в България.

Как би защитила социалната справедливост там, където хората са най- уязвими – в малките населени места?
Искам да работя за децентрализация и средствата да достигат до малките населени места, до едни селища без преимущества, но с нужда от пътища, от нормални условия за живот, даже от редовно водоснабдяване. А решения има, има и немалко средства, просто трябва да се вземат правилните такива, за да се пристъпи към важните действия.

А какво ефективно взаимодействие виждаш между местната и изпълнителната власт, между малките кметства на Варна и далечния за много хора парламент в София?
От две години съм част от местната власт в града като заместник-кмет на един от най-уредените райони – „Владислав Варненчик“. Предизвикателствата са много, но и възможностите също!
Трябва да се работи за по-добрата комуникация между местната и изпълнителната власт, за да може да се отговаря адекватно и бързо на нуждите на населението, дори и в по-отдалечените места.

И какво предлагаш да се случи днес в България?
Всичко, което изброихме като мерки и задачи, стоящи пред нас е неизпълнимо без стабилно и дългосрочно управление. В този момент желая точно това на страната си. За да сбъднем идеите си и проектите, много от които за съжаление бяха подготвени, но вече 3 години са в застой.

Нека завършим с апел към хората. Какво е твоето пожелание към избирателите?
Вярвам, че всеки осъзнава колко определящ е нашият глас. Затова нека сме отговорни и заедно защитим своето по-стабилно и сигурно бъдеще в страната ни!

снимка: ГЕРБ-ВАРНА

 

Кпуването и продаването на гласове е престъпление! 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Над 17 000 души гласуваха днес във Варна. Обявиха кога ще са ясни резултатите

Както вече съобщихме по-рано през деня, днес във Варна се проведоха частични избори. Средната активност…

преди 22 минути

Грета Тунберг е в България

Стана ясно, че популярната шведска eкоактивистка Грета Тунберг е била забелязана у нас. Това съобщи…

преди 2 часа

Утре е празник. Какво се забранява да се прави

Утре, на 21 октомври почитаме Иларион Велики. На този празник, както и във всеки друг…

преди 4 часа

Кой празнува имен ден в понеделник

Утре, на 21 октомври според църковния календар се възпоменава Иларион Велики. Иларион Велики е живял…

преди 4 часа

Важна информация за учениците във Варна

Стана ясно, че във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони…

преди 5 часа

Влак уби човек на жп прелез

Стана ясно, че влак е блъснал човек на железопътната линия край град Трявна. Това потвърдиха…

преди 5 часа