in

Утре е празник. Какво се забранява да се прави

Снимка: "Нова Варна"

Утре, на 21 октомври почитаме Иларион Велики. На този празник, както и във всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Според народните поверия на църковния празник 21 октомври не бива да тръгвате на дълъг път и да споделяте плановете си. Счита се за грях да откажете помощ и е важно сами да поемете инициативата и да помогнете с каквото можете на нуждаещите се: с храна, вещи, пари, предава vesti.

Какво можете да правите на 21 октомври
Знамения за православния празник гласят, че можете да се молите на Свети Иларион Велики за изцеление на душевни и телесни болести, както и за помощ при различни житейски обстоятелства.

Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа. Жените могат да се занимават с ръкоделие – в старите времена на този ден предците ни традиционно са се занимавали с бродиране или плетене, а по-старото поколение е учило младите.

Гадания за времето, свързани с празника
Знаците на този ден показват колко студено ще бъде:

ако листата на брезата все още не са паднали – снегът ще падне късно;
ако облаците се носят ниско – ще има слана;
ако в гората има много гъби – скоро няма да стане по-студено.
В народния календар 21 октомври е Иларионовден. По това време често е падал първият сняг.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/