in

В сезона на вирусите: Лекар обясни защо да не бързаме да сваляме температура, която е до 38°C

Снимка: Pixabay

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, не бива да бързаме да сваляме температурата до 38°C, тъй като тя е полезна при битката на организма с инфекцията.

През втората половина на октомври температурите в някои части на страната вече паднаха под нулата. В същото време трябва да помислим за това как да подготвим имунитета си за среща с вирусите и с грипа.

„Сега е най-удачното време да си поставим противогрипните ваксини. За моя радост има огромен интерес към тази ваксина. Много пациенти на и над 65-годишна възраст си я поставят, което е разбираемо, защото ние от няколко години я поставяме по тази програма и те са се убедили в нейната ефикасност и безопасност“, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, в ефира на бТВ.

„Хубаво е обаче, че свършват количествата, които сме заявили. Може би трябва да се мисли за следващите години. Вече имам все по-добра здравна култура и разбираме колко е важно да се ваксинираме, за да се предпазим от заболяването“, обясни д-р Николова.

По думите ѝ към момента у нас циркулират няколко различни вируса, освен грипа.

„Ако мислим за нашето здраве и добро бъдеще, трябва да се ваксинираме“, призова тя.

Д-р Николова обясни още, че при разболяване е важно да не се самолекуваме с антибиотици, както и да не бързаме да сваляме температура, която е до 38°C.

„Тази температура е защитна реакция на организма. Така се справяме по-добре с инфекцията. Това, че моят съпруг е вдигнал 37,5°C и лежи на леглото в очакване да се пренесе в един по-добър свят, не значи, че трябва да му дам да вземе нещо, защото тази температура му помага да се справи с процеса“, каза тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/