Категории: България

За жената, заразена с „бактерия човекоядец“ у нас: Всичко започнало, когато наранила крака си на шезлонг

Реклама

Както ви съобщихме вчера, лекари в Бургас спасиха 61-годишна жена от „бактерия човекоядец“. Жената е била на почивка на къмпинг „Силистар“, когато наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето.

Още същия ден кракът ѝ се подул и се появили големи мехури. Освен това жената вдигнала и висока температура. Веднага се отправила към болница, където ѝ е оказана спешна медицинска помощ.

По думите на д-р Калина Цанкова, началник микробиологичната лаборатория в МБАЛ-Бургас, само три пъти в своята практика е срещала тази бактерия, предава бТВ.

„Тя може да предизвика некротизиращ фасциит, какъвто е случаят с тази пациентка. Много опасно е развитието на сепсис при навлизане в кръвообращението“, обясни д-р Цанкова.

„Среща се във водни басейни, особено при преход от сладка към солена вода. Самият растеж е изключително демонстративен в нашата практика и затова на мен лично ми беше много лесно да я разпозная“, каза още д-р Калина Цанкова.

Д-р Цанкова казва, че веднага се е свързала с колеги хирурзи, които ѝ обяснили протичането на инфекцията от една много малка раничка до тези некротични разраствания, които болят.

Пациентката е постъпила в болницата в сравнително добро общо състояние, но раната е била изключително инфектирана. Лекарите са преценили, че трябва спешна хирургична обработка, за да се стопира раната.

Взели са материал за микробиологично изследване. На следващия ден при отчитане на пробите е назначена тройна антибиотична комбинация за лечение.

„Пациентката е оперирана 10 пъти, тъй като тези некротични участъци, които причинява бактерията на засегнатия крайник, е трябвало да бъдат отстранени. Крайникът е спасен, а състоянието на жената се подобрява“, каза д-р Калина Цанкова.

По думите ѝ този случай е изключително рядък и уникален за нашите ширини. Той се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Полицията в Стара Загора издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията издирва 79-годишен мъж по молба на неговите близки. Органите на реда дадоха описание на…

преди 11 минути

Министър с ключова новина за пенсиите и заплатите: Ще има ли увеличение?

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов успокои работещите и пенсионерите, като заяви, че…

преди 20 минути

Людмила Колева, кандидат за кмет на район „Приморски“: Трябва да работим за облика на кварталите заедно с домоуправителите

За да подобряваме облика на кварталите в „Приморски“, трябва да работим активно с представителите на…

преди 30 минути

Условна присъда получава охранителят, счупил челюстта на студент в Созопол

Припомняме, че тежкият побой се случи тази година на Джулай морнинг. Версиите на охранителя и…

преди 34 минути

Стояна Нацева дипломира първия випуск на лидерите на новото време

Стояна Нацева и Европейски университет в Прага дипломираха първия випуск на МВА Ментор Личностно и…

преди 41 минути

На 23 октомври спират тока на тези места във Варненско

От 22.10.2024 г. до 23.10.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 43 минути