Категории: Варна

Съдът във Варна потвърди „доживотен затвор“ за мъж, убил свой колега с чук

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че и на втора инстанция е потвърден „доживотен затвор“ спрямо подсъдим за убийство при рецидив. Убийството е извършено във Варна през 2021 година.

Варненският апелативен съд потвърди наказание „доживотен затвор“ спрямо подсъдим за убийство, извършено във Варна с особена жестокост и в условията на опасен рецидив. Дончо М. е бил признат за виновен и за противозаконно отнемане на два телевизора, лаптоп и мобилен телефон на обща стойност 868 лв. Той трябва да изплати на двама наследници на жертвата – граждански ищци – обезщетения за претърпени неимуществени вреди в размер общо на 300 хиляди лв. Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна единствено по отношение обекта на кражбата.

32-годишният към момента на деянието Дончо М. и 52-годишният Кънчо П. се познавали от съвместна работа по строителни обекти. Дончо останал без работа, защото редовно употребявал наркотици. На 12.02.2021 г. Кънчо го поканил на гости и двамата се черпили. Подсъдимият приел наркотично вещество, което за пореден път предизвикало критика от страна на колегата му. Дончо М. се ядосал на думите на своя домакин и с чук нанесъл множество удари в главата му. Преспал в дома на убития и решил да продаде по-ценните му вещи – два телевизора, мобилен телефон и лаптоп. На следващия ден продал единия телевизор в заложна къща и отново пренощувал в жилището на жертвата. На 14.02. отнесъл в дома си втория телевизор. Разследващите открили телефона у него при ареста му.

Съдебно-медицинската експертиза е посочила като причина за смъртта на починалия тежка черепно- мозъчна травма. 17 са били травмите в областта на главата. Послесмъртно била нанесена прободно-порезна рана на шията. Психолого-психиатричната експертиза е разкрила у подсъдимия разстройства, дължащи се на комбинираната употреба на психоактивни вещества.

Въззивният състав прие, че първата инстанция е дала правилна правна оценка на извършеното. Признакът „особена жестокост“ се извежда от многобройността на ударите, зоната на нанасянето и средството. Налице е безчовечно отношение, изключителна ярост и ожесточение към пострадалия.

Единствената незаконосъобразност, допусната от първостепенния съд, е за осъждането за две от вещите, предмет на кражбата – лаптоп и телевизор. Те били изнесени от дома на убития на 14.02. Според обвинителния акт, времевият диапазон на деянието е в периода 12-13.02. Съдът не може да излиза извън рамките, очертани от обвинението и да осъди подсъдимия по непредявено обвинение, мотивира се апелативната инстанция. Това наложи корекция на присъдата.

Въззивният съд прие, че безсрочната изолация от обществото на подсъдимия е справедлива. Споделени бяха доводите на Окръжния съд за това, че престъплението се характеризира с изключителна тежест. Взета предвид бе и предходната съдимост на Дончо М. – той е осъждан за разнообразна престъпна дейност – от кражби, управление на МПС след употреба на наркотици, до особено брутални престъпления против личността и половата неприкосновеност. Въпреки изтърпените наказания той не е коригирал поведението си, напротив, престъпната деятелност е ексалирала в убийството на негов познат, който се е опитвал да му помага.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дете преби до смърт малко коте и се похвали в социалните мрежи

От полицията съобщават, че 14-годишно момче е било задържано в Димитровград. Причина за това е…

преди 22 минути

Как да се обличаме, за да пленим всички на вечерните партита

Вечерното парти може да бъде онова дългоочаквано събитие, което ни предоставя възможността да изберем своя…

преди 27 минути

Кон е предизвикал катастрофа с бус, превозващ деца в с. Коняво

Стана ясно, че кон е предизвикал катастрофа с бус, превозващ деца. По информация от полицията…

преди 30 минути

XEC е новият щам на коронавируса: Колко е опасен?

По целия свят, включително и в България, се разпространява нов щам на коронавирус, наречен XEC.…

преди 38 минути

Ключово решение за минималната работна заплата: Колко става от януари 2025 г.?

Министерският съвет (МС) реши окончателно минималната работна заплата (МРЗ) да се увеличи от 933 лв.…

преди един час

Разбиха група за компютърни престъпления в България

Става въпрос за организирана престъпна група, която е извършвала компютърни престъпления, като ръководителят на мрежата…

преди един час