Категории: България

За да не ни изненада отново зимата: Ето кога е крайният срок да сложим зимните гуми

Реклама

По темата говори автомобилният състезател Александър Димитров. Той даде и други важни насоки за шофьорите преди настъпването на зимния сезон. Ето на какво трябва да обърнем внимание:

Добре е зимните гуми да се сложат до края на октомври месец, за да не ни изненада отново зимата. Това каза пред Радио „Фокус“ автомобилният състезател Александър Димитров.

По думите му е добре да се направи един преглед, техническо обслужване в сервиз преди началото на зимния сезон, като е важно да се провери работата на системите, да се проверят спирачките, спирачната течност, която е доста често подценявана.

„Въобще трябва да се обръща внимание на всичко. Най-важното – трябва да обърнем внимание на ходовата част: амортисьори, накрайници, тампони – всичко, което е важно просто да бъде огледано и да види и да се провери, че колата е подготвена за зимния сезон.“

Автомобилният състезател е категоричен, че не е добре да се кара с летни гуми, тъй като макар че напоследък нямаме реално истински студени зими, но температурите започват да падат сериозно през нощта и сутрин асфалтът е студен, сцеплението е много ниско, което е предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

„Когато се сменят гумите е важно и правилното им съхраняване, като е препоръчително да бъдат или в стреч фолирани или в пликове завити, по възможност черни, да бъдат на прохладно място, за да могат да бъдат добре съхранени да се карат поне два-три сезона“, допълни той.

„Добре е при смяната на сезоните да се проверяват течностите – антифриз, вода и течността за чистачките, която трябва да се смени със зимна течност. Много хора подценяват смяната на течности, което води до по-бързото амортизиране на чистачките“, каза той и препоръча чистачките да се сменят всяка година и да се ползва марката, дадена от производителя на автомобила, а гумените уплътнения да могат да се третират със специални препарати, което ще удължи техния живот.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Жители на „Галата“ обмислят сами да запълнят многото дупки на обходния път в посока „Боровец“

Припомняме, че на 21 октомври започна основният ремонт на пътя от "Аспарухово" за "Галата", като…

преди 14 минути

Индия блокира членството на Турция в БРИКС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска страната му да се присъедини към БРИКС и подаде…

преди 53 минути

Компания предлага обяд с кучето, изкачило една от пирамидите в Гиза

Припомняме, че наскоро куче изненада всички, като изкачи една от пирамидите в Гиза. Четириногото стана…

преди 60 минути

От 2025 г.: Който ще ходи във Венеция, да приготви по-дебел портфейл

Ключово решение. Стана ясно, че Венеция ще разшири системата на туристическите входни такси. Това означава,…

преди един час

Варненски певци се завърнаха от Италия с купи и грамоти: Бяха сред финалистите на престижен конкурс

Двама талантливи варненци се наредиха сред финалистите на Международния конкурс за певческо изкуство "Белканто". Техните…

преди един час

Наказват мъж, отмъкнал телефон от джоба на жена във Варна

Съдът наложи общо наказание на 37-годишен за извършена кражба и държане на наркотик, съобщават от…

преди 2 часа