Категории: Варна

Нови 50 дървета ще бъдат засадени в централната част на Варна

Реклама

Предстои нови дървета да бъдат засадени в централната част на варна. Освен това се анализират и резистографските изследвания на над 140 дървета от градинката зад театъра, за да се предприемат мерки за зелената система.

Близо 50 нови дървета ще бъдат засадени в централната част на града до края на месец ноември, научи медия „Нова Варна“. Целта е дас е поддържа, развива и обогатява зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването.

В изпълнение на новия озеленителен план по-рано този месец на пешеходната част на бул. „Сливница“, от светофара на бул. „Мария Луиза“ в посока входа на Морската градина, чрез фрезоване бяха премахнати стари дънери, а местата бяха обработени и подготвени за засаждане на нови дървета от вида Вечнозелена магнолия (Magnolia Gall.Grandiflora). Заради спецификата на растението, технологията и необходимия период на адаптация първоначално те ще бъдат поставени в контейнери. Ще бъдат засадени и нови червенолистни японски вишни от вида Prunus serr. Royal Burgundy на местата в града, където са премахнати предишните, като едното от тях е при скулптурата на арх. Дабко Дабков.

По пешеходната зона на бул. „Сливница“ са укрепени и са изправени по-рано засадени млади дръвчета. От площад „Независимост“ по протежението на бул. „Княз Борис I“ в посока Ларгото ще бъдат засадени и нови кълбовидни шестили от вида Acer platanoides Globosum.

Всички видове, които предстои да бъдат засадени, са избрани съобразно градските и климатични условия и качествата им на устойчивост. Новите дървета ще бъдат развити, със средна височина 2,00 – 2,50 метра и обиколка на стъблата 20-24 см.

Същевременно близо 140 дървета в градската градина в централната част на града са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания. В момента се прави анализ на резултатите от обследването, след което еколозите ще препоръчат подходящи мерки за обогатяване и оздравяване а зелената система в Морската столица.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Велин Жеков за казуса във Варна: Няма как да накараме хората да гласуват на две различни места

Припомняме, че вчера Росица Матева от ЦИК обяви, че произвеждането на избори за Народно събрание…

преди 3 минути

Бебе в Бразилия, обявено за мъртво, се събуди в ковчега си и стисна пръста на свой близък

9-месечно бебе оживя на собственото си погребение. То помръднало ръката си в ковчега си броени…

преди 10 минути

ЦИК: Хартията за гласуване на тези избори е различна

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева заяви днес, че продължава подготовката на машините за гласуване…

преди 28 минути

Забавление за най-малките: Театрални работилници и куклени спектакли гостуват във Варна

Датите са 9 и 10 ноември. Театралното събитие започва с постановката на Държавен куклен театър…

преди 38 минути

Възрастен мъж забрави 36 хил. евро на паркинг в България

За случилото се научаваме от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Пликът с огромната сума…

преди 45 минути

Вече шести ден десетки гладни крави стоят в камион между Турция и България: Две вече са починали

Турция е отказала да допусне животните, тъй като идвали от район с чума. Но тъй…

преди 53 минути