Категории: Варна

Отпускат близо 237 000 лв. за погасяване на задължения и закупуване на апаратура за Тубдиспансера във Варна

Реклама

Днес комисията по финанси и бюджет гласува Община Варна да отпусне близо 237 000 лв. за погасяване на текущи задължения и закупуване на апаратура на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Задълженията на лечебното заведение, за което ще бъде осигурено общинско финансиране, са в размер на 217 хил. лева. За инсталиране на цифровизатор за рентгенова апаратура и хардуер и софтуер за съхранение на образни изследвания са необходими почти 10 хил. лева. Други 9,2 хил. лева са планирани за покупка на хематологичен и биохимичен анализатор и климатик.

Съветниците дадоха съгласието си за отпускане на средствата, а до сесията на 31 октомври трябва да се уточни източникът на финансиране.

Гласувано бе също от местната хазна да бъдат предоставени финансови средства в размер на 4670 лв., свързани с гостуването във Варна на седем чуждестранни и родни лектори – участници в научно-практическа конференция по програмата „Зеленият двор на Варна“. По проекта, създаден преди 5 години от МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и подкрепян през годините от общината, бе основан център за ранна социализация и превенция на отклоненията във физическото и психичното здраве и развитие на деца до 3-годишна възраст.

В дневния ред беше включено и предложение за отпускане за 142 000 лв. от общинския бюджет за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на три нови социални центъра. Общината кандидатства по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“, но за одобрение на проектното предложение и сключване на договор за предоставяне на финансирането от Механизма за възстановяване и устойчивост е необходимо да има одобрен инвестиционен проект с издадено разрешение за строеж.

В зала „Пленарна“ стана ясно, че има възражения от живущи в района, в който се предвижда създаването на трите социални услуги, и след дебати бе решено разглеждането на предложението да бъде отложено.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Жители на „Галата“ обмислят сами да запълнят многото дупки на обходния път в посока „Боровец“

Припомняме, че на 21 октомври започна основният ремонт на пътя от "Аспарухово" за "Галата", като…

преди 14 минути

За да не ни изненада отново зимата: Ето кога е крайният срок да сложим зимните гуми

По темата говори автомобилният състезател Александър Димитров. Той даде и други важни насоки за шофьорите…

преди 34 минути

Индия блокира членството на Турция в БРИКС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска страната му да се присъедини към БРИКС и подаде…

преди 53 минути

Компания предлага обяд с кучето, изкачило една от пирамидите в Гиза

Припомняме, че наскоро куче изненада всички, като изкачи една от пирамидите в Гиза. Четириногото стана…

преди 60 минути

От 2025 г.: Който ще ходи във Венеция, да приготви по-дебел портфейл

Ключово решение. Стана ясно, че Венеция ще разшири системата на туристическите входни такси. Това означава,…

преди един час

Варненски певци се завърнаха от Италия с купи и грамоти: Бяха сред финалистите на престижен конкурс

Двама талантливи варненци се наредиха сред финалистите на Международния конкурс за певческо изкуство "Белканто". Техните…

преди един час