in

Учени преведоха езика на прасетата с AI: Фермерите вече могат да разбират как се чувстват животните им

Снимка: Pixabay

Европейски учени са разработили алгоритъм с изкуствен интелект, с който могат да се превеждат звуците на прасета, като целта на това е да се създаде инструмент, който може да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните.

Въпросният алгоритъм потенциално би могъл да предупреди фермерите за негативни емоции при прасетата, като по този начин ще подобри тяхното благосъстояние, според Елоди Мандел-Брифър, поведенчески биолог от Университета на Копенхаген, който е един от ръководителите на изследването, съобщава Ройтерс.

Учените от университети в Дания, Германия, Швейцария, Франция, Норвегия и Чешката република са използвали хиляди записани звуци на прасета в различни сценарии, включително игра, изолация и съревнование за храна, за да открият кои звуци показват положителни и кои негативни емоции при животните.

Въпреки че много фермери вече имат добра представа за благосъстоянието на своите животни, като ги наблюдават в свинарника, съществуващите инструменти измерват най-вече физическото им състояние, каза Мандел-Брифер.

„Емоциите на животните са ключови за тяхното благосъстояние, но ние не ги измерваме много във фермите“, каза тя.

„След като имаме инструмента, който работи, фермерите могат да имат приложение на телефона си, което може да превежда това, което техните прасета казват по отношение на емоции“, каза Мандел-Брифер.

Краткото сумтене обикновено показва положителни емоции, докато дългото сумтене често сигнализира за дискомфорт, като например когато прасетата се блъскат едно в друго до коритото. Високочестотни звуци като писъци обикновено означават, че прасетата са стресирани, например когато изпитват болка, бият се или са разделени едно от друго.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/