Категории: Любопитно

Димитровден е много мистичен. Какво гласи традицията

Реклама

Както е известно, Димитровден, честван на 26 октомври, е един от най-важните празници в българския народен календар и бележи края на есента и началото на зимата. Според народните вярвания, този ден не е просто духовен празник, а и своеобразен „пророк“ за предстоящата зима. Хората отдавна наблюдават природата на Димитровден, за да разберат дали зимата ще бъде студена и снежна или мека и кратка.

Според поверието от бялата брада на светеца, който язди червен кон, се изсипват първите снежинки.

Ето някои от най-интересните предания и прогнози, свързани с времето на този ден.

„Дойде ли Димитър, идва и снегът“

Каква зима вещае народната метеорология

Едно от най-известните народни поверия гласи: „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. В народната традиция Свети Димитър се свързва със студа и първия сняг, заради което на този ден хората са обръщали особено внимание на времето. Ако на Димитровден времето е ясно и топло, се вярва, че зимата ще бъде мека и къса. Ако обаче денят е студен и мрачен, с вятър или дъжд, това предвещава сурова и дълга зима.

Вълната на овцете и прогнозата за зимата

Селяните също вярвали, че дебелината на вълната на овцете в този период може да предскаже тежестта на зимата. Ако вълната на овцете е гъста и дълга, това е знак, че предстоят мразовити дни и дълбок сняг. Ако обаче овцете не са натрупали много вълна, зимата ще бъде по-лека и топла.

В българските села съществувало вярването, че след Димитровден „лятото си отива“. Слънчевите и топли дни вече са зад нас, а времето постепенно се влошава. Въпреки това, според друга стара поговорка, ако на Димитровден времето е меко и слънчево, ще има „циганско лято“ – кратък период на топли дни в края на есента, който ще се задържи до началото на ноември.

„Ако на Димитровден вали, зимата ще бъде снежна“

Дъжд на Димитровден се възприема като предвестник на снежна и студена зима. Вярвало се е, че колкото повече дъжд вали на този ден, толкова по-дълго ще се задържи снегът през зимата. Ако обаче денят е сух и слънчев, хората очаквали, че зимата няма да бъде толкова тежка.

Предсказанията на старите българи

В миналото народът също вярвал, че ако в нощта преди Димитровден звездите са много ярки и блестящи, зимата ще бъде суха и студена. Обратно, ако нощта е тъмна, с малко звезди, се очаква обилна снежна покривка и чести снеговалежи.

Димитровден не е само времето на предсказания за зимата. Този празник също е свързан със завършването на селскостопанския цикъл – жътвата е приключила, стопаните са прибрали реколтата, и сега настъпва време за подготовка за зимата. Смята се, че Свети Димитър „заключва“ лятото и „отключва“ зимата, което в миналото е имало голямо значение за хората, живеещи от земеделие и животновъдство.

Тези народни вярвания са доказателство за връзката между природата и човека и са се предавали от поколение на поколение. Днес, макар да разполагаме с модерни метеорологични прогнози, тези предания остават живи и продължават да ни напомнят за времето, когато хората са били изцяло зависими от капризите на природата.

Независимо дали вярвате в тях или не, традициите на Димитровден носят мъдростта на поколенията и все още ни карат да поглеждаме към небето с очакване за отговора на въпроса: Каква ще бъде зимата тази година?

Реклама
Leave a Comment
Сподели
Автор:
Редакция "Нова Варна"

Последни новини

Какво се случва в държавата: Хиляди членове на СИК са подменени в последния момент

Както е известно, преди изборите често има подмяна на членове на СИК в последния момент.…

преди един час

Времето дойде: Местете стрелките на часовниците

Както е известно, точно в 04:00 ч. сутринта ще върнем часовниците с един час назад…

преди един час

Смяната на часовото време ще засегне движението на влаковете в нощта срещу неделя

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя /27 октомври/, ще наложи промени в…

преди един час

Почина един от най-известните музиканти на всички времена

Стана ясно, че на 84 години почина басистът и съосновател на американската рок група The…

преди 2 часа

Огнище на птичи грип в наше село, умъртвяват 350 000 птици

Стана ясно, че огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село…

преди 3 часа

Толкова много хора празнуват имен ден днес. Честито

Вярва се, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят,…

преди 3 часа