in

Днес е роден Любо Киров. Честит рожден ден

снимка: Фейсбук

Днес, на 26 октомври 1972 г. е роден Любомир Цветанов Киров, по-известен като Любо Киров. Той е български поп и рок изпълнител, музикален продуцент, инструменталист, художник, автор на много хитове в поп музиката и десетки текстове за песни.

От малък се научава да свири на пиано и барабани. Завършва Националната художествена академия с магистърска степен. Известно време е барабанист на дуум метъл групата Mortal Remains. По-късно става част от групата „Mr. White“, с които записва сингъла „Нещо смешно“.

С група „Те“
В периода 2000 – 2007 година с група „Те“ създава два албума – „Местоимения“ и „Различен“, съдържащи хитове като: „Има ли цветя“, „Ще те намеря“, „Искам“, „All Right“ „Различен“ и много други, заставали на първи позиции седмици наред по това време в радио и телевизионния ефир. Група „Те“ е носител на Първа награда на Международния медиен фестивал „Албена“ в раздел „Концерти“ за реализацията на „TE Unplugged“ DVD. През същия период заедно с „Те“ Любо Киров участва в големи музикални събития като концертите на „Симпли Ред“, Incognito, Al McKay’s Earth Wind And Fire Experience, „Симпъл Майндс“. Групата взима участие в различни инициативи и кампании като „Спортът срещу дрогата“, „България в ЕС“ в Брюксел и др.

Самостоятелна кариера
През пролетта на 2007 г. Любо стартира соловата си кариера. Първият самостоятелен сингъл на Любо – „Отново вярвам“ печели престижния конкурс на БНР „Златна пролет“. През 2010 година излиза и първият самостоятелен албум – „Любо 2010“, който съдържа много хитове като: „Mога“, „Говори ми на ти“, „Аз и ти“, „На края на света“, „Забранена любов“ към едноименния сериал на „Нова телевизия“, Tonight с италианската певица Алесия д’Андреа и др.

Три от песните от албума на Любо – „Говори ми на ти“, „Отново вярвам“ и Tonight са излъчени в класацията на MTV – Europe’s World Chart Express.

Следват самостоятелните албуми „Знам“ (2017) и „Както преди“ (2018), които получават златен и платинен статус за българска музика по продажби.

Печели редица награди, сред които три за изпълнител на годината (през 2012, 2014 и 2018 г.), за най-добра песен през 2007 и 2020 г., за най-добър албум за 2017 г. и др.

Негови песни и текстове присъстват в учебниците по музика.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/