in

Инсулт на всеки 10 минути в България

Стана ясно, че мозъчният инсулт е едно от най-честите социално-значими заболявания със значителна смъртност и инвалидизация. България е сред страните с най-висока честота на случаите. Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт или по един на всеки 10 минути.

В навечерието на Световния ден за борба с инсулта, лекарите от Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив успяха на 90% да възстановят млада пациентка, претърпяла инсулт. Нещо, което се случва изключително рядко според медиците. Борислава Баева е само на 28 години. Инсултът я покосява във фитнес залата, докато тренира кардио упражнения, предаде Дарик.

„Всичко беше наред, докато в един момент не ми стана лошо. Паднах заради световъртеж на земята. Тогава не знаех, че не мога да си движа ръцете и краката, че съм парализирана”, разказа пред NOVA момичето.

Цялата лява част на тялото ѝ се парализира. Губи и говора си. С линейка е откарана в Университетската болница „Свети Георги“. Поема я екипът на новооткрития Център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, който е единственият в Южна България. Неврохирурзите и специалистите по образна диагностика решават да използват нов метод, за да минимизират последствията от инсулта. Прилагат ангиографска техонология, с която премахват тромба.

„При нея имахме късмет, че тромбът беше изваден още от първия ни опит. Може би е целуната от Господ”, обясни д-р Иван Попов от Отделение по образна диагностика в УМАБЛ „Св.Георги“- Пловдив.

Така след 24 часа започва да движи левия си крак, а 48-часа по-късно и засегнатата лява ръка. Лекарите казват, че това е голямо постижение, но то се дължи и на факта, че пациентката е постъпила на втория час от началото на инсулта.

За съжаление през последните години лекарите отчитат тревожна тенденция инсултът да засяга все по-млади хора и това може би се дължи и на друга причина.

„Може би тук роля играе и COVID пандемията. Вирусната инфекция засяга съсирването на кръвта и води до доста усложнения”, разказа д-р Ерай Халил – лекар в Клиника по нервни болести.
Прогнозата на лекарите е, че Борислава ще се възстанови напълно в рамките на година.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/