in ,

Не ви ли е срам! Да закриете в Хуманитарната във Варна – “Български танц” . Започвал сезона на ремонтите!

Във връзка с намерението да се закрие „Български танц“ и „Модерен танц“ за учебната 2017/2018 г. в Хуманитарната гимназия във Варна, искам да изразя като човек, възмущението си от безсрамните политици, които се крият като мишки. „Започвала пролетта на ремонтите“ гръмко върви по всички медии и щяло да има младежка столица. Ще има младежка европейска столица!

Какви ремонти, каква младежка европейска столица, като затривате децата на Варна. Внасяме работници, скоро и деца ще внасяме. Не ви ли е срам да рекламирате предизборно какво ще обновяват. Да ме извинявате кмете, ама отношението към талантливите деца  на Варна, които спечелиха куп награди, не е ремонт на зали и бюджетна политика. Не може заради изборите всички да си мълчите за това, което сте надробили. Изобщо не ме интересува кой как ще го тълкува политически това. Защото политика няма ако няма бъдеще, ако няма деца. Талантът не се купува, не се създава с ремонти. И да ви кажа, това е поредният случай на поетапно закриване на българско училище. Навремето така затрихте и моето училище „Хаджи Димитър“ и насадихте „ЕЛИТА’ на чуждите езици там. Ако има истински мъже, жени, БЪЛГАРИ, политици, общественици, застанете ясно и защитете, младите таланти на Варна. Не слугувайте на партии, обещания, политики, избори – бъдете достойни и хората ще ви оценят. 

Автор: Георги Костов

 

Публикуваме текст, написан от Цветелина Петкова, родител на дете от специалност „Хореография“, чиято позиция медия „Нова Варна“ твърдо подкрепя:

КАК СЕ УНИЩОЖАВА БЪЛГАРЩИНАТА???
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Знаете ли как се случва това? Когато най-напред унищожиш традициите, съсипеш образованието, убиеш в децата техния порив и им изрежеш крилете. Защо го пиша?! Защото съм потресена. В момента във Варна се извършва „убийство“ и това е „Убийството“ на едно училище и цяла една специалност. Училището е НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА ХУМАНИТАРНИ НАУКИ И ИЗКУСТВА „КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“ ВАРНА, а специалността, която министерство на културата и образованието са решили да съсипят и премахнат е Катедра Хореография. Една катедра, разполагаща със специалисти в областта на българските народни танци, съвременните танцови техники, фолклорния танцов театър, класическия балет, подпомагани от отлични корепетитори. Концертните и конкурсни изяви на учениците, изучаващи хореография, са сред най-атрактивните, професионалните и заредени с емоция и родолюбие. Многобройните награди свидетелстват за високото ниво на обучение, а новаторството, реализирано в изучаването на съвременни танцови техники по авторски програми на самите учители, няма аналог в България. Катедрата е съставена от 8 класа, 8 изявени учители и специалисти, 3 корепетитори. В базата на Училището има 4 зали за репетиции, оборудвани професионално с озвучителна техника, станки, подходящо покритие на подовете, огледала, 8 съблекални. В училището се съхраняват и използват 2040 костюма с всичките им атрибути, за различните видове танци, като по-голяма част от тях са народни носии. Всичко това РУО (Регионално управление по образование), Община Варна, Министерствата на Културата и Образованието искат да унищожат. Паралелката хореография в която учи моето дете, ще бъде закрита. Какво ще се случи с около 215 талантливи деца??? Господа Министри и Държавни служители, нима толкова много НЕ ВИ ПУКА за българското дете. Напълнихте училищата с ненужни програми, а това, което наистина ще съхрани и опази българския народ и нация, се опитвате да го затриете. Какво ще стане с децата, които не познават традициите, историята, народните обичаи… нима вие Госпожи и Господа желаете… децата ни да застанат на Терминал 1 и да избягат далече от България. Това ли е което желаем ние? Това е нещо, което наблюдаваме вече много години. Децата ни напускат България, защото не намират смисъла да останат. Нима тези 215 деца трябва да бъдат потенциални емигранти?
Днес една дама изказа една много дълбока приказка:
„Ако ти нямаш дух, нямаш ум!“ Нима ще продължаваме да позволяваме да съсипват държавата ни и ще си затваряме очите и ушите. До сега посегнаха на какво ли не, сега си позволяват да посегнат и на най-свидното ни – НАШИТЕ ДЕЦА и тяхното образование. Смисъла на новият закон за образованието е да съсипе образованието. Целта е да се произвеждат пионки, които да не могат да мислят, да говорят чужди езици, да седят пред компютрите и да бъдат подчинени! Нима това е бъдещето на децата ни?!?!
В момента НГХНИ „Константин Преславски“ трябва да се подготвят за „V пролетен салон на изкуствата“, който ще бъде на 13 май, но вместо това, те трябва да се борят, за да спасят 8 класа и около 215 талантливи деца от катедра Хореография. Една катедра със спечелени много национални и международни награди. Те трябва да се борят, за оцеляването на българския дух.
Отправям молбата си, към всички мои приятели!
МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ НИ! Ние сме родители на децата от НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА ХУМАНИТАРНИ НАУКИ И ИЗКУСТВА „КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“ ВАРНА, ние искаме да продължат нашите деца да учат в специалност Хореография! Ние искаме професионалистите да продължат да развиват талантите на нашите деца. Предстои да се надигнем срещу системата. Сега сме шепа родители, които няма да позволят тази специалност да бъде премахната. Отправям апела си към всички журналисти и обществени лица, да застанат в нашите редици.
На 22.03.2017 г. от 11:00 ч. (сряда) в сградата на НГХНИ „Константин Преславски“ Варна, ще има среща с представители на училището, родители, надяваме се Община Варна и Министерствата, както и всички медии, да уважат тази среща!!!
Моля всички познати и приятели, които имат възможност и желание, в сряда (22.03) от 10:45 да дойдат пред НГХНИ“К.Преславски“ в знак на протест против закриването на профил „Хореография“. Длъжни сме да опитаме! Нека покажем, че изкуствата са нещо наистина много важно за нас!Нека съхраним и малкото Българско, което нашите управници искат да ни отнемат! Благодаря Ви предварително!
Аз лично съм потресена от случващото се! Това е масово унищожение на българския ген! Извинявам се, че го пиша толкова емоционално, но не мога да не реагирам на това. Не мога да гледам, как за пореден път се опитват да затрият нацията ни!!!! Децата са нашето бъдеще, ние трябва да им дадем криле и да им помогнем да се научат да летят, а не да ги орязваме!!!
Благодаря за подкрепата!
Това е петицията, моля подпишете и разпространете!!!!
https://www.peticiq.com/s_tanc_za_bulgariq

П.С. Ще бъда благодарна на всеки, който сподели поста ми, за да достигне до повече хора!!! Сега, това е училището в което учи моето дете…. утре може да е училището в което учи твоето дете!!!!

Обновена 22.03 : Ученици, преподаватели и родители протестират в момента пред Хуманитарната гимназия във Варна

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.