in

Внимание: Жълт код за сняг и силен вятър във Варна

Снимка: НИМХ

Жълт код за опасно време – силен вятър и снеговалеж, е в сила за Варна на 6 февруари. Поривите стигат до 20 м/с. 

По Черноморието ще бъде облачно с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад, който привечер ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 0°-3°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Днес преди обяд снеговалежите ще продължат, но след обяд от запад ще отслабват и спират, най-късно в източните райони, където ще има виелици и навявания. От запад и облачността ще започне да се разкъсва. След обяд вятърът ще отслабне, ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около минус 1°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от север-североизток, който постепенно ще започне да отслабва. Максимална температура на 1200 метра – около минус 7°, на 2000 метра – минус 12°.

Източна България и планинските райони 10-15 м/с, с пориви около и над 20 м/с.

Във връзка с опасното време от ОД на МВР – Варна припомнят:

Правила за безопасно поведение при силен вятър

Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети /саксии, украса и др./.

Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.

Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи – преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.
Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.
Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/