in

Коледуване по време на пандемия: Как ще се изпълняват традиционните обичаи? (ВИДЕО)

Кадър: vbox7

Традиционните обичаи срещнаха голяма пречка в лицето на противоепидемичните мерки

Коледуването се оказва мисия невъзможна по време на пандемия. Десетки групи за наричане, от цялата страна, отказват да обикалят по домовете на хората, тъй като никой не ги кани.

А и заведенията не работят, където най-често фолклористите намират своето препитание по време на празниците. Но, за да не сме песимистични, ще ви срещнем с едни от най-дългогодишните коледари във Велико Търново, с които ще си говорим и за традициите, и за оцеляването на обичаите по време на пандемия.

Специално за NOVA те облякоха за първи и последен път тази година своите костюми и разказаха как се коледува в Арбанаси.

„Посрещаме празника със смесени чувства в тези тежки времена за хората. Винаги сме смятали, че празникът е това, което ще спаси България. Ние сме родолюбци и обичаме фолклора. Традициите са нещо, което ще ни запази като нация и ще успеем да преборим всичко“, казват коледарите.

По публикацията работи Снежина Раева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/