in

Георги Недев, кмет на район „Одесос“: Изпълняваме обещанията, работим по благоустрояването на малките улички

Снимка: Архив

Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с кмета на район „Одесос“ Георги Недев

Г-н Недев ни разказа повече за осъществените проекти на територията на район „Одесос“ през изминалата 2020 г., за трудностите, през които минава един районен кмет, както и за плановете, които предстои да бъдат реализирани през 2021 г.

– Какви проекти бяха осъществени на територията на район „Одесос“ през 2020 г.?

– За изминалата година бяха реализирани множество проекти по отношение на благоустрояване на междублоковите пространства, текущи ремонти на подлези, рехабилитация и основни ремонти на асфалтовата настилка на улици, изграждане на тротоари и др. мероприятия по капиталовата програма на община Варна.

Общо 1 499 000 лв. бяха вложени в благоустрояването на 19 междублокови пространства, сред които най-голямо е това в района около храма „Св. Прокопий Варненски“.

Беше извършен основен ремонт на ул. „Ал. Дякович“/от бул. „Хр. Ботев“ до ул. „Девня“/, на ул. „Козлодуй“/от ул. „Дунав“ до бул. „Хр. Ботев“/, на ул. „Дунав“/от ул. „Козлодуй“ до ул. „Девня“/.

Цялостна рехабилитация на асфалтовата настилка беше извършена на ул. „Юрий Венелин“ /от ул. „Отец Паисий“ до „Патриарха“/ на ул. „Крали Марко“ /от ул. „Козлодуй до „Ал. Дякович“/-там бе изградена и тротоарна настилка. Общо за второто 6-месечие на м.г. бяха ремонтирани тротоарни настилки на близо 600 кв.м, сред които на бул. „Приморски“, на ул. „П. Славейков“ зад у-ще „Й. Йовков“ и др., нов е тротоарът пред църквата „Св. Атанасий“-общо на стойност 540 000 лв.

Ремонтни мероприятия на 18 260 кв. м. на стойност 917 000лв. бяха изпълнени във връзка със старта на „Синя зона 2“.

На 8 подлеза на територията на района/Централен подлез, пред Юнашкия салон, пред Македонския дом, на бул. „М. Луиза“ и 4 по бул. „Вл. Варненчик“/ бяха почистени линейните отводнители и бяха възстановени рампите за детски колички-ремонти без заздравяване и реконструкция на конструктивни елементи.

По т.нар. компенсационна програма за озеленяване на територията на „Одесос“ бяха засадени 601 млади дръвчета, само преди няколко дни бяха засадени последните 18 –шестили, ябълки и 1 върба. Премахнатите по заповеди и по аварийни причини дървета са значително по-малко от новозасадените-164 броя / 142 по заповеди и 22 аварийни/. Планова резитба бе извършена на 1750 дървета, а по сигнали бяха премахнати опасни клони на 25 дървета.

– Какви затруднения срещнахте и успяхте да преодолеете като кмет през изминалата година?

– При благоустрояването най-важният проблем, който пречи или забавя реализирането на проектите, си остава смесената собственост в централната градска част.

– Какви проекти предстоят да бъдат реализирани в район „Одесос“ през 2021-а година?

– Предвиждаме извършване на всички видове благоустройствени дейности на територията на района във всички микрорайони-полагане на асфалт, изграждане на тротоари и паркоместа, подмяна на шахти, поставяне на осветителни тела, основни ремонти и благоустрояване на междублокови пространства. Всичко това ще се извърши с финансиране от 80- милионния заем на община Варна, средствата от който се разпределят по райони.

Направили сме предложения за 33 обекта /асфалт, тротоари,бордюри, осветителни тела и пр./, голяма част от които вече са одобрени. Впрочем най-много- 10 на брой, са обектите в 9-и м.р. , засягащи части от ул. „Стара планина“, „Беласица“, „Хан Маламир“ и др. Споменавам тези, защото обещахме в кампанията за местни избори, че ще обърнем специално внимание на малките улички и ето, че не сме забравили обещанията.

Само преди дни сме направили нови 8 предложения за различни обекти, като напр. за основен ремонт и благоустрояване на междублоковото пространство в карето на бул. „Бр. Миладинови/ул. „Раковски/ ул. „Пирин/ул. „Оборище, карето на бул. „Сливница/ул. „Пирин“/ „Раковски“/ул.“ Рила“ , карето на ул. „Кракра“/ул. „Крепостна“/ул. „Яребична“/ бул. „Хр. Ботев“ и др.

Подготвяме проект за озеленяване и благоустрояване на тревните площи в предблоковите пространства по Националната кампания „Чиста околна среда“ 2021 г. на тема „Обичам природата и аз участвам“ , с който ще кандидатстваме пред МОСВ и ПУДООС.
Отворени сме за срещи и информация в хода на изпълнението им през цялата година.

– Кои са добрите практики, които бихте повторили през предстоящата година?

– Отиващата си 2020 г. се оказа трудна и динамична. Не само за район „Одесос“, но и за всички. Няма нужда да посочвам причините – пандемията от коронавирус, която промени целия свят.
Съобразяваме се с новите реалности. Мисля, че го направихме напълно успешно. Не

спираме и усилено да работим, а целта ни е една-успешна реализация на големите инфраструктурни промени, които ще донесат още комфорт и радост на всички варненци.
Като цяло, Район „Одесос“, а и община Варна, се справи с новите предизвикателства. Успяхме да организираме работата и услугите така, че да са безопасни както за служителите, така и за гражданите. Сега ще надграждаме постигнатото!

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.