in

Ивайло Маринов: През 2021 г. ще бъдат ремонтирани основни улици в кв. „Аспарухово“ и „Галата“

Снимка: Архив

Район „Аспарухово“ е най-големият по площ район на България, но най-малкият по население район в страната – около 27 000 жители. Негов кмет е г-н Ивайло Маринов

Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с него, за да разбере повече за проектите, които са осъществени през 2020 г. на територията на Район „Аспарухово“, както и за тези, които предстои да се реализират през настоящата година.

– Какви проекти бяха осъществени на територията на район „Аспарухово“ през 2020 г.?

– През 2020 г. осъществихме една голяма част от заложените проекти в район „Аспарухово“, а друга част са в ход.

Изградихме нови паркоместа, извършихме ремонт и облагородяване на междублокови пространства. Осъществихме ремонт и изграждане на нови дъждоприемни решетки и шахти, там, където това беше необходимо. Поставихме ново улично осветление в няколко участъка. Извършихме козметични ремонти в места за отдих, с цел създаване на по-приятна среда за гражданите.

Засадихме нови дървета – част от кампанията за залесяване на Варна.

Завърши изграждането на най-мащабния проект в района – рибарското пристанище „Карантината“.

Започна цялостен ремонт на Народно читалище „Васил Левски – Галата 1927“.

– Какви затруднения срещнахте и успяхте да преодолеете като кмет на района през изминалата година?

– Най-трудно все още се оказва овладяването навандализма в района. Правим всичко възможно да се справим с този проблем. Внесли сме предложение за поставяне на охранителни камери на възлови места, които най-често са обект на зловредни действия. Това за момента е единственото решение на този проблем, тъй като очевидно не можем да разчитаме на самосъзнанието на определена група граждани, заради които страдат всички останали.

– Какви проекти предстои да бъдат реализирани в район „Аспарухово“ през 2021 г.?

– През 2021 година продължаваме с облагородяване на междублокови пространства. Заложили сме изграждане на допълнителни паркинги на места, където това е необходимо.

Предстои цялостно реновиране на улицата от бул. „Първи май“ до пристанище „Карантината“, където ще бъдат изградени пешеходна алея, велоалея, паркоместа. Проектира се изграждането на пътя за кв. „Галата“.

Заложили сме и по-големи инфраструктурни проекти за цялостен инженеринг и ремонт на основни улици в „Аспарухово“ и „Галата“, главно там, където се движи градският транспорт и по-оживени такива. Те ще бъдат цялостно обновени – с нови асфалтови настилки и тротоари.

– Кои са добрите практики, които бихте повторили през предстоящата година?

– Добрите ни практики са на първо място връзката с гражданите. Това е нещо много важно за нас, като администрация. Въпреки пандемичната 2020 успяхме да запазим тази връзка, което се цени и от хората в района. Чрез сигналите на гражданите си помагаме взаимно по пътя към целта да имаме най-добрия район за живеене.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.