in

Как да направим престоя на децата ни в интернет безопасен и интересен

Снимка: Pixabay

Коронавирусът промени начина на живот на много хора и децата не са изключение от това. Училище, чатове с приятели и роднини, дори уроци по музика – толкова много неща се изместиха онлайн. Социалните мрежи помагат на децата ни да забравят, че са затворени по цял ден вкъщи и да продължат живота си, но също така и представляват голямо предизвикателство за техните родители. „Unicef“ споделиха интересни начини, чрез който можем да направим престоя на децата ни в интернет безопасен и интересен. Ето кои са те:

Говорете открито с децата си за това с кого и как общуват. Насърчавайте ги да бъдат мили и уважителни в онлайн пространството.

Прекарвайте достатъчно време с децата си пред компютъра. Създайте възможности за вашето дете да има безопасни и положителни онлайн взаимодействия с приятели, семейство и вас. В момента връзката с другите е по-важна от всякога и това може да бъде отлична възможност.

Използвайте приложения за защита – Проверете дали устройството на детето ви работи с най-новия софтуер и антивирусни програми и дали настройките за поверителност са включени. Дръжте уебкамерите покрити, когато не се използват. За по-малките деца инструменти като родителски контроли безопасно търсене, могат да бъдат особено полезни.

Позволете на децата си да се забавляват и да изразяват себе си- Времето, прекарано у дома може да бъде чудесна възможност за децата ви да се веселят, а също така и да усвоят нови знания и умения. Насърчете детето си да се използва различните приложения и видеа, свързани с движение и танци.

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Дамян Дамянов