in

Бракоразводно дело с исторически изход: Мъж трябва да плаща за домакинската работа на бившата си жена

снимка: Pixabay

Бракоразводно дело в Китай предизвика интерес в социалните мрежи. Съд в Пекин разпореди съпруг да изплати на жена си близо 8 хиляди долара като компенасация за свършената от нея домакинска работа по време на брака им.

Съвестната домакиня ще получи компенсацията за петгодишните грижи, които е полагала за дома. Освен това, магистратите постановиха и месечна издръжка в размер на близо 300 долара, пише BBC.

Чен подал молба за развод със съпругата си Уанг миналата година. Двамата сключили брак през 2015 г. Първоначално тя не искала да се разделят, а след това поискала финансова компенсация с довода, че мъжът ѝ не вършел никаква домакинска работа и не помагал за отглеждането на сина им, предаде NOVA.

Делото предизвика огромен дебат в медиите и социалните мрежи за стойността на домакинската работа, като някои твърдят, че компенсацията в случая е твърде недостатъчна.

Решението на съда в Пекин идва на фона на приетия нов граждански кодекс, който влезе в сила тази година. Според него, при развод, който и да е от партньорите може да търси компенсация, ако е поел по-голяма отговорност при отглеждането на децата, грижата за възрастни роднини и е оказвал помощ на съпруга или съпругата си в работата им.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/