in

Изкуствена ретина, може да върне зрението на милиони хора

Кадър: Youtube

Учени разработиха имплант на ретина, който може да помогне на слепите хора да виждат.

Визията се предлага под формата на черно-бели точки, които, макар и значително различни от истинския поглед, биха позволили на хората да различават фигури и в крайна сметка обекти.

Имплантът се свързва безжично с компютърна система, намираща се в рамката на специално изработен чифт очила, които човекът също носи. Камера, прикрепена към рамковите лъчи, сигнализира към имплантанта чрез този компютър и електродите съответно светват. Осветените електроди активират зрителните клетки на окото, което изпраща изображение към мозъка.

Технологията е в процес на медицинско одобрение и все още не е изпробвана върху хора, пишат от Daily Mail. Швейцарските разработчици обаче казват, че тя е работена според очакванията в моделите за виртуална реалност.

„Нашата система е създадена, за да даде на слепите хора форма на изкуствено зрение, като използва електроди за стимулиране на клетките на ретината им “, обяснява професор Диего Геци от Швейцарския федерален технологичен институт Лозана, който помогна за разработването на устройството.

Всеки от 10 500 електроди действа като пиксел на черно-бял телевизор, като е включен (осветен) или изключен (затъмнен).

 

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/