in

Консумация на алкохол под родителски контрол: Кой трябва да „запознае“ детето с алкохола?

Снимка: Pixabay

Според американски учени, деца, чиито родители им предлагат да вкусят алкохол, в бъдеще са по-склонни от своите връстници да започнат да пият. Въпреки че намерението на родителите, които дават алкохол на децата си, е добро и се прави с цел децата да са под техен надзор и в безопасна среда, това всъщност е възможно да ги подтикне към алкохолизъм в бъдеще. 

Децата, на които е предлаган алкохол от родителите им, в юношеска възраст може да бъдат по-склонни към запои и алкохолизъм в сравнение с връстниците си, предупреждават експерти от Военномедицинския университет в САЩ, цитирани от DarikNews. Изследването е публикувано в списание Drug and Alcohol Dependence.

Ранните наблюдения вече показват, че такива деца са с 85% по-склонни да пият алкохол през юношеството, отколкото техните връстници без такъв опит. Освен това, колкото по-големи са порциите алкохол, толкова по-голям е рискът от развитие на пристрастяване към пиенето.

„Алкохолната употреба от непълнолетните е сериозен социален проблем, но се знае относително малко за консумацията на алкохол от детето и отношението към пиенето“, пишат авторите. – “Когато на децата се предлага алкохол, това създава у тях положително отношение към пиенето“.

Продажбата на алкохол на непълнолетни е забранена в много страни и пиян тийнейджър на улицата може да привлече вниманието на полицията. Въпреки това е почти невъзможно да се контролира ситуацията у дома. Родителите могат да предлагат алкохол на деца, например по време на празниците. Често зад това стоят добри намерения – родителите вярват, че детето така ще е по-добре запознато с алкохола и разбира неговите ефекти у дома, а не на парти. Често дори не говорим за пълна чаша алкохолна напитка, а за няколко глътки. Но дори това, показват нови изследвания, може да е достатъчно, за да навреди.

Авторите на проучването използвали данни за 4842 деца от САЩ на възраст 9-11 години, половината от тях са момчета. Децата е трябвало да кажат доколко са съгласни с твърдения като „алкохолът помага на човек да се отпусне, да се чувства щастлив, да се чувства по-малко стресиран“ или „алкохолът прави хората значими за другите“.

22% от анкетираните деца вече са имали опит с пиене на алкохол. Най-често това е бира, по правило предлагана от бащата.

Оказа се, че консумацията на алкохол от дете корелира с „положителните очаквания от алкохола“ – вярата, че пиенето на алкохол ще доведе до положителни чувства и ще донесе известна полза за пиещия.

Контекстът на употреба нямаше значение. За децата нямаше значение кой им предлага алкохол, дали им е позволено – всичко това не влияе върху формирането на очакванията от алкохола.

„Нашите резултати показват, че приобщаването към алкохола от детска възраст може да играе уникална роля в развитието на положителни очаквания за пиене“, казва водещият автор на изследването Микела Мърфи. „А положителните очаквания, както знаете, са свързани с появата на проблеми с алкохола и постоянен алкохолизъм в бъдеще.“

Децата, които рано са пили алкохол, са по-склонни да показват лоши училищни резултати и проблеми с поведението в зряла възраст, а също така са по-склонни към алкохолизъм, предупреждават авторите на работата.

Алкохолът може да повлияе на нормалното развитие на жизненоважните органи на детето, включително мозъка, черния дроб и костите са засегнати, а производството на хормони е нарушено.

Затова родителите не трябва да предлагат на детето си дори няколко глътки вино на вечеря – тази практика може да доведе до непоправими последици.

По време на бременност алкохолът също не си струва да се пие – това може да доведе до развитие на депресия при детето. Деца на пиещи майки до 18-годишна възраст изпитват депресия 17% по-често, отколкото деца на въздържатели, предупреждават експерти от университета в Бристол.

Освен това резултатите са валидни и за по-големите – децата на майки, консумирали алкохол до 24-годишна възраст, са имали повишен риск от диагностициране на депресия.

Консумацията на алкохол сред бременни жени е доста често срещана. В някои страни до 80% от бременните жени пият алкохол, вероятно защото малки количества алкохол се считат за безопасни.

Лекарите обаче са единодушни, че е по-добре да се изключи алкохолът по време на бременност.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/