in

Новооткрити безгръбначни носят името на екоактивистката Грета Тунберг

Снимка: Инстаграм профил

Шведски учени са открили четири нови вида микроскопични безгръбначни, наречени бавноходки. Те са известни със своята устойчивост на екстремни условия. 

Един от видовете – Xerobiotus gretae, е кръстен на младата шведска екоактивистка Грета Тунберг. Авторите на изследването отбелязват, че по този начин отдават почит към приноса ѝ за опазването на околната среда и в борбата срещу климатичните промени.

С новооткритите видове броят на бавноходките, обитаващи Швеция, става 116. В екстремни условия въпросните създания изпадат в състояние на анабиоза, което може да продължи с години и дори десетилетия, предава bTV.

Една от най-невероятните „суперсили“ на бавноходките е устойчивостта на радиация. Интересното е, че това не е единственият вид, кръстен на Грета Тунберг. На името на екоактивистката са наречени също дребни охлюви от Борнео и микроскопична буболечка от семейство Ptiliidae.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/