in

Реализират нова постковид програма във Варна: Вижте къде

Снимка: Pixabay

Нова постковид програма „Комплексно постковид проследяване“ ще бъде реализирана в ДКЦ V – „Св. Екатерина“ във Варна, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.  За нея е осигурено финансиране в размер на 10 000 лева от общинския бюджет. 

По примера на столичната УМБАЛ „Александровска“ се предвижда да се проследи състоянието на пациенти, преболедували Ковид-19. Освен белите дробове, коронавирусът атакува жизненоважни органи като сърце, мозък, бъбреци. Наред с това социалната изолация и страхът съществено влияят върху психичното здраве на пациентите. Затова профилактичните прегледи ще се извършват от специалисти по пулмология, нефрология, кардиология, неврология и психиатрия.

По преценка ще бъдат възможни и допълнителни консултации и изследвания в зависимост от състоянието на пациентите. Прегледите ще са безплатни, а от тях ще могат да се възползват всички преболедували инфекцията, независимо дали с или без симптоми. Информация за записванията по програмата ще бъде съобщена през април от дирекция „Здравеопазване“.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.