in

Извънредно: Ще върнат ли строгите COVID мерки в страната?

Кадър: "Нова Вест"

По време на извънреден брифинг, след среща с членовете на НОЩ и директорите на РЗИ-та, здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че здравните власти искат да запазят максимално дълго време епидемията под контрол, за да може с ваксинацията да се достигне максимално напред. 

Ето какво заяви още той:

„В около 8 области има заболяване над 300 на 100 000 души. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

Мерките, за които мислим, са различни, като носене на маски на открито, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничаване достъпа до моловете и фитнесите и дистанционно обучение за учениците.

Все още мислим дали тези мерки да са национални или локални.

Оправната ни точка е да проведем изборите в безопасна среда. Не използвайте сегашната ситуация за политически спекулации, защото това е безотговорно.“

Министър Ангелов призова хората да са спокойни и разумни и да носят маски. Ситуацията изглежда под контрол и трябва да остане така максимално дълго време.

По думите му предстои ново обсъждане на новите ограничения с Националния оперативен щаб и съответно взимане на окончателно решение по предложенията.

Ангелов уточни, че заболеваемостта е минала 300 на 100 000, но засега не на 14-дневна база, а на 7-дневна.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/