in

26 кърмачета с Covid-19 са преминали през инфекциозното на бургаската болница

Кадър: bTV

В момента в инфекциозното отделение са настанени едно кърмаче, две деца до 4 години и две по-големи деца – на 12 и 16 години

Още по време на първата вълна от COVID-19 през миналата година Университетската болница в Бургас бе едно от лечебните заведения, определено за лечение на деца с доказана коронавирусна инфекция. И днес в лечебното заведение все още се лекуват заразени деца.

„От април 2020 г. до края на февруари тази година сме хоспитализирали и излекували 36 деца – 26 от тях са кърмачета. При тях заболяването протича изключително леко, има незначително раздвижване в параклиничните изследвания и всички успешно са изписани“, обясни пред bTV д-р Иван Йотов, началник инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас.

В момента в болницата се лекуват 5 деца, едно от които кърмаче. Според него британският вариант на COVID-19 не оказва влияние върху малките пациенти, но изцяло влияе на клиничната картина и затруднява обстановката в лечебното заведение.

„В болницата натискът е много голям, отделенията са пълни”, добави той.

Увеличението на случаите доведе до въвеждането на по-строги противоепидемични мерки в областта. Според д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, през февруари заразените учителите са били три пъти повече, а учениците два пъти повече.

„Затова наложихме първата ограничителна мярка в тази възрастова група“, каза той.

По думите на д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас, лечебното заведение е натоварена до краен предел. Проблемът не е в леглата, а в персонала.

„Тенденцията е да разкрием още едно отделение, което ще бъде много трудно, но ще направим всичко възможно“, добави Георгиев.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/