in

Динамично време до края на март: Кога да очакваме пролетта?

Снимка: Facebook

До края на месеца се очаква времето да бъде доста динамично. Ще има валежи от дъжд и сняг. През следващите 2-3 дена над Балканите ще премине средиземноморски циклон, който ще донесе интензивни превалявания над цялата страна.

Тъй като центърът на циклона се движи през страната ни, по студения фронт в понеделник ще чуем гръмотевици. В хода на деня вятърът ще се усилва от северозапад – по-късно следобед и вечерта се очакват силни пориви в Дунавската равнина. От запад ще нахлува студен въздух, с който валежите по високото в западната половина на страната ще преминават в сняг. В сила за много области е жълт код с очаквани валежи около 20-25 литра на квадратен метър за денонощието и силни пориви на вятъра.

През нощта срещу вторник, в самия вторник и в сряда застудяването ще обхване постепенно по-голяма част от страната. Студеният вятър ще продължи да духа, а валежи от тежък, мокър сняг се очакват на много места в Предбалкана, съобщават от NOVA.

В четвъртък, след кратко спиране на валежите, над страната ще премине нов циклон. През нощта и рано сутринта в петък отново на много места в Западна и Централна България ще превали дъжд и сняг.

В петък следобед и в събота времето ще се успокои за малко, но в края на почивните дни отново Балканите ще посрещнат обширна система с ниско атмосферно налягане, която ще донесе обилни валежи и сравнително ниски температури точно около посрещането на астрономическата пролет.

От неделя до сряда (21-24 март) отново ще вали и отново от север ще се спуска по-студен въздух, с който валежите на много места, главно в северната половина на страната, ще са от сняг. Едва около 25 март времето ще поеме пролетен курс със спиране на валежите и постепенно затопляне.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/