in

Министър Банов отговори: Ще има ли заплати за хората в културните институции

Кадър: Нова Варна

Министърът на културата Боил Банов заяви днес, че заплатите в театрите, оперите и филхармониите са осигурени. По негови думи, 10 дни затваряне не е страшно, дано не са повече.

Той подчерта, че заплатите в театрите, оперите, филхармониите, са осигурени. „В свободния сектор имаме много краткосрочни и дългосрочни програми, имаме механизми. Десетте дни няма да съсипят системата”, заяви министър Банов, предаде NOVA.

По думите му сред артистите също има болни и много спектакли са паднали последните дни. Той обясни и за парите, които ще се отпуснат на музикалните творци на свободна практика. За целта правителството отдели 4,2 милиона лева.

„Мярката вече действа през фонд „Култура”. Има ясни критерии – последните 2 години да са плащани данъци, свързани с тази дейност, автобиография, която да показва, че устойчиво работят в системата, както и че не са на трудов договор”, обясни Банов.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/