in

7 съвета, които ще Ви улеснят при продажбата на автомобил

снимка: Pixabay

Публикували сте обява за продажба на автомобил, но никой не проявява интерес? За това може да има редици причини. Понякога може да е заради лоши снимки. Много хора не са наясно в каква светлина трябва да представят колата си. Ето няколко съвета, които биха Ви били от полза:   

1. Колко снимки трябват?

Не по-малко от пет – ракурс отпред и отстрани, ракурс отзад и отстрани, предния панел, интериора и седалките (не оставяйте на тях никакви вещи) и двигателя. Това е минимумът и ако всичко бъде наред, в повечето случаи този брой е достатъчен. Спретнатият външен вид от всички страни убеждава потенциалния купувач, че няма да си загуби времето, ако отиде да огледа лично колата.

Но пък ако са направени 5 кадъра, то няма нищо сложно те да бъдат и 10, а защо не и повече. Снимайте приборите, колелата, каросерията от всички страни, а също така и допълнителните елементи по автомобила (ако има такива). Стремете се да избягвате повторенията на един и същи детайл, защото това може да умори разглеждащия обявата.

Сериозна грешка в случая е да се снимат гумите с обърнат към камерата протектор. Просто колата не изглежда добре така. Хубаво е гумите да се снимат отделно и в едър план.

2. Основни правила при снимане

Ясно е, че не е добре колата да бъде мръсна, но това също се среща често. Снимки, направени в тъмната част на деня, предизвикнат съмнения в честността на продавача. Хубаво е целият автомобил да влиза в кадър или пък да се насочи вниманието само към някой отделен детайл. Не е добре да има снимки, на които по-голямата част от колата да бъде отрязана.

Търсете нормално място за снимки. Ако намерите някой живописен пейзаж, това само може да бъде в плюс. В същото време професионалните снимки, които след това биват доработени, често предизвикват недоверие. Фотошопът е хубаво нещо, но за социалните мрежи. Купувачът иска да види колата в нейния истински вид.

Някои добавят красиво момиче на снимките, но това не винаги върши работа. Виж чистото и подредено място, на което е заснет автомобилът, помага допълнително.

3. Да се снимат ли драскотини и вдлъбнати?

Ако сте ги описали в текста на обявата, подобни снимки могат да бъдат само плюс. На първо място купувачът ще оцени честността Ви, а на второ – ще избегнете голяма част от огледите на хора, които само при вида на драскотина (или друг проблем) веднага ще си тръгнат. В същото време няма нужда от подобни снимки, ако те бъдат ясно описани и потенциалният купувач е наясно с тях.

4. Трябва ли двигателят да работи и светлините да бъдат включени?

Много купувачи снимат приборния панел, на който светят огромен брой лампички. Опитният човек веднага ще разбере, че ако оборотите са на нула, в случая единствено е даден контакт. Неопитният обаче ще се изплаши, защото ще реши, че някои системи на работят. Така че, е далеч по-удачно такива снимки да не присъстват в обявата.

5. Да се мие ли двигателя или не?

Измитият двигател традиционно предизвиква недоверие у купувача, тъй като скрива евентуалнен теч на масло или на други течност. Затова прашният, но сух двигател, ще бъде приет далеч по-добре от блестащия от чистота. В същото време, ако автомобилът е почти нов и е в идеално състояние, то чистият мотор ще предизвика далеч по-малко въпроси. Приема се, че ако колата е нова и нейният двигател трябва да бъде такъв.

В същото време, ако двигателят на автомобила, който продавате е много мръсен, то е хубаво да бъде измит. Но пък ако всичко с него е наред, направете снимки, преди да го измиете.

6. Направете автомобила уютен

Подредете всичко в салона на автомобила – поставете седалките в нормално положение, опънете предпазните колани и т.н. Махнете допълнителните аксесоари – видеорегистратори, ключодържатели, освежители на въздуха и тем подобни. Всички тези неща правят впечатление при снимките и може да ви изиграе лоша шега.

7.Покажата колата в истинската ѝ светлина 

Общо-взето основното правило звучи така: снимайте автомобила в този вид, в който ще го продавате. Ако смятате да запазите гумите и да го продадете със стари, снимайте го именно с тях. Купувачът ще иска със собствените си очи да се убеди, че колата е същата, която сте му представили в обявата. И почти сигурно ще се откаже, ако разбере, че е излъган.

Източник: Investor.bg

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/