in

Идва ли краят на бананите?

Снимка: Pixabay

Бананът, един от любимите плодове на повечето хора, бананът, е застрашен от изчезване

Причината за изчезването на този плод е гъбичка, която предизвиква т.н. панамска болест, обяснява известен експерт пред медия Sky News. Микроорганизмът е открит за пръв път в плантации в Азия и Австралия още през ХХ век.

От скоро обаче той започна да се разпространява в Южна Америка, която е основен производител и доставчик на банани в света.

“ Вече разполагаме с данни, че няколко големи плантации в Колумбия и Хондурас са преустановили дейността си заради болестта. Причинителят на заболяването поразява най-вече сорта Кавендиш, (най-популярната разновидност на този плод)“, сподели още експертът.

Специалистът посочи, че все още средствата за растителна защита са безсилни пред причинителя на болестта. Възстановяването на поразените от панамската болест площи би могло да отнеме поне 30 години.

От Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) предупредиха, че болестта би могла може да лиши много хора от здравословна храна. „Плодът е основна част от трапезата на много хора в Южна Америка и региони от Азия и Африка. Ако разпространението на панамската болест продължи, няколко милиарда души може да останат на ръба на оцеляването“, допълниха от световната организация.

„ФАО призова учените и политиците да предприемат бързи и адекватни действия за избягване на хуманитарната криза“, допълни британската осведомителна агенция.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/