in

Строителният дизайнер Пеню Пенев: Трябва да излезем от нагласата, че жилището остава за нашите деца (ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес гост в предаването „По пладне“ беше строителният дизайнер Пеню Пенев.

„Аз винаги съм се старал да бъда „моден“ дизайнер и може би това беше една от грешките ми. По времето на комунизма ни учеха, че трябва да бъдем всестранно развити личности. Когато се занимавах със шиене, бях доста добър, но фалирах като всички добри във бизнеса“, разказа с усмивка Пеню Пенев.

„В момента няма мода. Има бизнес, икономика. Финансистите определят каква да бъде модата. Затова вече няма и качествени дрехи. Те трябва да се износят до следващия сезон и после се купуват нови. Всичко това обрича модата на нещо, което лично за мен е малко странно. Но светът върви напред. Сега с мода се занимава дъщеря ми, аз вече съм в друга област“, допълни дизайнерът.

„Традицията в България е да се правят сглобяеми къщи. Това е технология. Вместо бетон и тухла, се използват други материали – дърво, метал, плоскости. Концепцията, която спазваме е, че една къща обслужва нашия живот не повече от 10-15-20 години. Нуждите на човек се променят непрекъснато. Първо си млад – тряба ти малък апартамент. После се жениш,  раждат ти се деца – трябва ти по-голяма къща. После децата си заминават и оставаш с половинката си – за какво ти е голяма къща? Просто трябва да излезем от нагласата, че жилището е за нашите деца, за внуците ни. Кой вече живее в къщата на родителите си?“, каза още Пеню Пенев.

Гледайте целия разговор със строителния дизайнер Пеню Пенев във видеото: 

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.