in

Евродепутатът Емил Радев: Важно е да загърбим всички политически различия, защото защитаваме интереса на България (ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес гост в предаването „По пладне“ беше евродепутатът Емил Радев.

„Евродепутат съм вече втори мандат, но съм бил и два мандата депутат в Народното събрание, така че имам база за сравнение. Първата голяма разлика между Европейския парламент и Народно събрание е, че ние като членове нямаме право на законодателна инициатива, но можем да внасяме промени между двете четения на дадено предложение. В Европарламента поне в 90% от случаите решенията се постигат чрез трудни компромиси и именно заради това резултатите отнемат повече време, иска се търпение“, обясни Емил Радев.

„Независимо че съм избран от дадена партия и членувам в Европейската народна партия, аз съм евродепутат от България. И тук е много важно да загърбим политическите си различия, защото защитаваме интереса на България“, заяви евродепутатът.

„За съжаление, в Европа все още съществуват двойни стандарти, колко и да говорим, че трябва да има равенство, да не се допуска дискриминация. Именно затова с колегите сме посветили доста усилия на борбата срещу двойните стандарти. В предходния мандат например инициирахме програма за изследвания за двоен стандарт при храните и напитките заради различията, установени в Източна и Западна Европа. Това е важна кауза, която си струва усилията, защото са засегнати всички български граждани, а също, разбира се, и граждани на други държави-членки. Друга дискриминационна тема, актуална в момента, са работните визи във Великобритания. След Брекзит и след споразумението с Обединеното кралство се оказа, че работните визи за сезонните работници от България, Естония, Литва, Румъния и Словения са 244 британски лири, докато за другите 22 страни в ЕС цената е с 55 лири по-ниска“, допълни Радев и информира, че дискриминационното отношение във визовата политика на Великобритания е било осъдено чрез внесените промени в резолюция, гласувана на последната пленарна сесия на ЕП.  

„Коронавирусът затвори цяла Европа. За да можем да възстановим свободното движение на гражданите в ЕС, за да можем да спасим туризма и да го направим по възможно най-безболезнения, евтин и бърз начин за европейските граждани, се предложи въвеждането на т. нар. „удостоверение на ЕС за Covid-19”. Липсата на такъв документ по никакъв начин няма да ограничи правата ти да пътуваш. Целта обаче е всеки, който има издадено удостоверение въз основа на това, че е преболеувал Covid-19, ваксиниран е или си е направил съвсем скоро PCR тест, да минава по един бърз коридор. Предвижда се още да не се налага да те поставят под карантина, като пристигнеш в съответната държава, нито пък да си правиш тест наново и т.н. Но най-важното е, че по никакъв начин няма да бъдат накърнени правата на тези, които нямат въпросното удостоверение“, каза още Емил Радев.

Гледайте целия разговор с евродепутата Емил Радев във видеото:

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.