in

Учени разработиха мозъчен имплант, който помага на парализираните хора да пишат

Снимка: Pixabay

Когато се движим говорим или усещаме, мозъкът ни генерира специфичен модел на електрическа активност. От десетилетия учените свързват тези импулси с машини, не само за да разберат и лекуват мозъчни заболявания, но и за да помогнат на хората с увреждания

Мозъчно-компютърните интерфейси (BCI) могат да възстановят движението при хора с парализа и да помогнат за лечението на неврологични и психиатрични заболявания.

Проучване, публикувано в сп. Nature съобщава за мозъчен имплант, който ще позволи на хората с увредено движение на крайниците да общуват с текст, формулиран в съзнанието им.

Експериментът е проведен от екип от учени от университета в Станфорд.Върху мозъчната кора на 65-годишния мъж били имплантирани две мрежи от електроди. Те били разположени върху частта от мозъка, която отговаря са движенията на ръцете и пръстите.

Въпреки че е парализиран от врата надолу, той си представял как изписва определени думи с ръката си. Използвайки определени алгоритми, учените успели да пресъздадат невронните мрежи, които проектират отделните символи. След това тези модели били възпроизведени в електронен формат върху компютърен екран.

С помощта на мисълта си човекът успял да „изпише“ 90 символа, или около 15 думи в минута. Това е същата скорост, с която повечето хора на неговата възраст пишат на смартфоните си.

„Този ​​ред на работа би могъл да помогне за възстановяване на комуникацията при хора, които са парализирани“, казва Франк Уилет, водещ автор на статията и изследовател в Станфордската неврологична лаборатория за транслация. „Това трябва да помогне на хората да изразят себе си и да споделят своите мисли. Много е вълнуващо.“

Участникът в изследването е претърпял травма на гръбначния мозък през 2007 г. и е парализиран от врата надолу. През 2016 г. неврохирургът от Станфорд Джейми Хендерсън, съ-старши автор на статията е имплантирал два малки BCI чипа в мозъка на пациента. Всеки от чиповете  е имал 100 електрода, способни да усещат невроналната активност. Те са имплантирани в областта на моторната кора, която контролира движението на ръцете и, което позволява на изследователите да профилират модели на мозъчна активност, свързани с писмения език.

„Това проучване е важен и ясен напредък за интракортикалните интерфейси мозък-компютър“, казва Ейми Л. Орсборн, член на катедрата по биоинженерство във Вашингтонския университет. „Една очевидна причина за това е, че те постигнаха огромен скок в изпълнението на предизвикателна, но важна задача като въвеждане на текст. Това е и най-значимата демонстрация досега за използване на утвърдени инструменти в машинното обучение като предсказуеми езикови модели за подобряване на BCI. „

 

 

Източник: Scientificamerican.com

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/