in

Защо е полезно да си вземаме горещ душ преди лягане?

Снимка: Pixabay

Вземането на горещ душ преди лягане може да ни помогне да спим по-добре, твърдят експерти

Изследователски екип, ръководен от Шахаб Хагай, кандидат на докторат в катедрата по биомедицинско инженерство в Тексаския университет в Остин, е провел изследване, което анализира къпането, температурата на водата и качеството на съня.

Резултатите показват, че къпането преди лягане може значително да помогне на хората да получат по-качествен сън. Според експертите е добре продължителността на душа да е около 90 минути, а температурата на водата да е между 40-42 градуса. Спазването на тези условия може да ни помогне да заспим средно с 10 минути по-бързо от нормалното.

Докладът изследва ефектите от това как телесната топлина може да повлияе на способността да заспиваме.

Констатациите включват информация за латентността на настъпването на съня( колко време е необходимо, за да се премине от пълно събуждане до сън), ефективност на съня, времето, прекарано в сън спрямо общото количество време, прекарано в леглото, предназначено за сън и субективно качество на съня.

Преди лягане температурата ни спада с около 3-6 ° C.Тя достига най-ниското ниво между средния и по-късния период на нощния сън и започва да се покачва, докато се подготвяме да се събудим.

Може да изглежда неинтуитивно, но топлата вана или душ стимулират терморегулаторната система на тялото, причинявайки кръвообращението от вътрешното ядро ​​до периферните места на ръцете и краката. Това може да помогне за премахване на телесната топлина и за понижаване на телесната температура.

Когато се къпем през нощта с топла вода, телесната ни температура се понижава, което помага на  епифизната жлеза да произвежда мелатонин. При повечето хора това се случва  около 22:00. до 23 часа вечерта, обясни клиничният психолог д-р Майкъл Бреус.

Източник: Healthline.com

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/