in

САЩ разреши за спешна употреба лекарство срещу Ковид

Снимка: Pixabay

Лекарството може да се прилага при леки до умерени форми на болестта при хора на възраст над 12 години

Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за спешна употреба на лекарство срещу Ковид, разработено от  фармацевтичните компании Vir Biotechnologyи GlaxoSmithKline.

Препаратът може да се прилага при случаи на лека до умерена форма на инфекцията при хора над 12 години, предаде Reuters.

Според здравния регулатор лекарството „Сотровимаб “ не трябва да се прилага на пациенти, които са хоспитализирани заради COVID-19 или се нуждаят от кислородна терапия.

Сотровимаб принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела, които имитират естествени антитела, които тялото произвежда, за да се бори с инфекцията.Очаква се лечението с него да стане достъпно през следващите седмици.

Подобни терапии на COVID-19 от Regeneron Pharmaceuticals (REGN.O) и Eli Lilly (LLY.N) са разрешени за спешна употреба в САЩ.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата одобри използването на „Сотровимаб“ при пациенти с COVID-19, които са изложени на риск от тежко заболяване и не се нуждаят от изкуствено дишане.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/