in

Канада изпраща роувър на Луната. Ето кога

снимка: Pixabay

Канада ще приземи робот-роувър на Луната в рамките на пет години. Това заяви индустриалният министър на страната Франсоа-Филип Шампан

Той сподели, че Канада съвсем скоро ще стане част от космическата история. „Ние признаваме, че глобалният интерес към Космоса и към космическата индустрия се увеличава,“ каза той. „Тъй като целият свят гледа към звездите, ние сме готови да превърнем Канада в световен лидер в научните изследвания, технологиите и иновациите, за да можем и ние да бъдем там“.

Мисията ще бъде в съвместно партньорство с космическата агенция НАСА.

Първоначално ще бъдат избрани две канадски компании, които да разработят концепции за марсохода и научните инструменти за мисията.

Марсоходът ще има задачата да изследва полярната област на Луната и да извършва научна работа, както и да прави снимки и да събира данни на повърхността, съобщи France 24.

Освен това НАСА се ангажира да осигури място на пилотираните мисии „Артемида 2“ и „Гейтуей“ за двама канадски астронавти.

През последната година Отава е инвестирала 36,5 милиона щатски долара (30 милиона щатски долара) за усъвършенстване на лунните и космическите технологии, включително микро-роувъри, и за изграждането на роботизирано рамо от трето поколение, наречено Canadarm3. Неговите предшественици са били разположени на космически совалки и Международната космическа станция за придържане на полезни товари.

 

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/