in

Главният архитект на Варна разкри нови мащабни проекти, които ще развият града (ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес гост в предаването „По пладне“ беше главният архитект на Варна г-н Виктор Бузев.

„Отговорностите на главния архитект на първо място са да следи за прилагането на действащото законодателство в държавата и да се спазват всички мерки, на второ място, но не по важност, да следи за усъвършенстването на градската среда и с професионализма си и с личния си пример да спомага за поддържането и облагородяването на средата.“, обясни г-н Бузев.

„С градската управа активираме гражданите да осъзнаят с какво богатство разполагаме, какви са неговите възможности за икономическа реализация, за съхранението на паметта, за създаването на един атрактивен туристически продукт. Варна е люлката на цивилизацията. За това има много доказателста, артефакти и хипотези, разработвани от най-различни професори по света. Една от хипотезите е, че Ноевият ковчег е бил на платото до Телевизионната кула. Аз съм убеден и проповядвам това, че Варна е люлката на цивилизацията. На древните езици „Варна“ означава убежище“, допълни главният архитект на града.

„В момента има два сериозни проекта, които са много важни за развитието и правилното функциониране на северните територии на града. Става въпрос за моста, който трябва да прескочи свлачището в местността „Трифон зарезан“ и да осъществи връзка със Златни пясъци по стария познат маршрут. Това решение се обсъжда вече от 3 години. Съоръжението няма да е голямо като Аспаруховия мост. Ще бъде в порядъка на 150-180 м.“, разкри Виктор Бузев.

„Аспаруховият мост е стратегическо съоръжение за страната. Той е направен, за да може Съветската армия да мине по него и да спре южната ни съседка, ако тя реши да влезе в България. Мостът е направен по изключително сериозно проектиране и без никакви компромиси по отношение на вложените материали. Той е изключително надежден. Всичко, което се случва е по отношение на поддръжката му и подмяната на т. нар. елементи на самото съоръжение“, каза още архитектът.

„В общия устройствен план на Варна има предвидени 3 нови съоръжения. Такава връзка е необходима. Не може да има само една, трябва да има алтернатива. С екипа ми разработваме вариант и за фериботна връзка, тъй като видяхме с корабчето Бела, че пасажерската връзка работи успешно. Тази ще бъде автомобилна. Вторият предвиден мост, който е непосредствено западно на Аспаруховия, е вътрешноградска артерия, която изцяло трябва да бъде покрита освен с Европейски средства и със средства от Общината. Третият мост е най-реалистичен и най-важен според мен. Това е мост, който излиза на Казашка махала под Тополи и прави връзка при Игнатиево с АМ „Хемус“. За това съоръжение имаме най-много направени проучвания“, допълни още г-н Бузев.

Гледайте цялото видео с арх. Виктор Бузев във видеото:

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.