in

Лаура Кьовеши: В България съм, защото броят на делегираните прокурори не е пълен

Кадър: Facebook

Eвропейският главен прокурор Лаура Кьовеши дава брифинг

„Моята задача днес е да обясня как работи Европейската специализирана прокуратура“, заяви Кьовеши.

Тя обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

„Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти“, обясни европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и допълни: „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Като „едно от първите предизвикателства“ пред работата на структурата у нас европейският главен прокурор посочи липсата на 6 прокурори, които не бяха назначени заради разминаване между очакванията към кандидатите и показаните от тях способности.

„Избрах да посетя първо България, защото броят на делегираните прокурори не е пълен. Ако не работим с необходимия капацитет, няма как да сме пълноценни. Не съм на посещение, а съм си вкъщи, мое задължение е да надзиравам работата във всички 22 държави“, уточни още Кьовеши.

Тепърва трябва да се назначат и следователи и разследващи. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Ясни са критериите, които подходящите кандидати трябва да покрият, посочи Кьовеши.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.