in

Спасиха две защитени птици във Варна след сблъсък в стъкло на хотел и отравяне

снимка: Зоопарк Варна

Сутринта на 16-ти юни са били спасени две птици от спасителния център на Варненския зоопарк – малък креслив орел и обикновен осояд. Това споделят от зоопарка, като те са получили съдействие от ръководството на Природен парк „Златни Пясъци“.

Малкият креслив орел е постъпил в зоопарка със съмнения на интоксикация с отрова, а осояда се е блъснал в стъкло на хотел. Двете птици са прекарали двуседмичен курс на лечение и след като са възстановили своите сили, бяха успешно освободени.

Това са редки и потайни птици. И двете са защитени от Закона за биологичното разнообразие, включени в Конвенцията по международна търговия със застрашени видове – CITES, както и в Червената книга на България.

„Спасителният център на Зоопарк Варна има за цел да помогне на пострадалите и изпаднали в беда диви животни. Когато приемем пациент, ние започваме да полагаме всекидневни грижи за него. Това, което ни кара да вървим напред, е желанието да видим това животно отново в природата, отнотво в естествената му среда. Освобождаването на вече здрави животни и възможността да ги видим отново в естествената им среда вдъхва смисъл в нашата работа. Силна, богата и здрава екосистема е това, което всички искаме да видим, но в този сложен свят, който сами сме си създали, отговорността за опазването на природата лежи върху нашите рамене“, пишат от Зоопарк Варна.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.