in

Започна събирането на опасни отпадъци от домакинствата във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се провежда във Варна. 

Тя се провежда в периода от 23-ти юни до 26-ти юни включително, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна.

Гражданите ще могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци: отпадъци, съдържащи живак (живачни термометри, луминесцентни тръби и др. подобни); лакове и бояджийски материали (бои, лакове, политури, разтворители, лепила, разредители); домакински препарати и химикали (почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи, реактиви); мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

„Всяка година отпадъците стават все повече и повече. Ако трябва да говорим за този пункт на бул. „Чаталджа“ през септември 2019 г. са били предадени 22 кг. опасни отпадъци. Юни 2020 г. са били предадени 42 кг, септември 2020 г. – 60 кг и март месец 2021 г. – 110 кг. С други думи се забелязва една такава тенденция, че всяка година се предават все повече опасни отпадъци, което може само да ни радва. Кампанията има ефект. Идеята обаче е такава, че събираме отпадъци само от домакинствата. Юридическите лица сами трябва да си организират управлението на този тип отпадък. Случвало се е да идва камион пълен с отпадъци, но такива ги връщаме. Предмета на договора между Общината и фирмата не е такъв. Събираме отпадъци само от домакинствата“, обясниха за медия „Нова Варна“.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.