in

Ново приложение за закупуване на билети за градски транспорт ще улесни варненци (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

От 5-ти юли, понеделник, жители и гости на Варна ще могат да закупуват билети за пътуване с градски транспорт за 60 мин. чрез ново електроно приложение.

Подобно приложение се използва и в столицата. Днес то беше представено пред журналисти от директора на общинското предприятие ТАСРУД Младен Иванов.

Преди да бъде публикувано в App Store и в Google магазин, приложението ще бъде достъпно през интернет сайт на адрес varna.mpass.bg, където се прави регистрация с имейл, потребителско име и парола, въвежда се кредитна или дебитна карта, която се запомня в акаунта и човек може много лесно да си закупи билет. Проверката ще се извършва чрез динамичен QR код от устройството на контрольора.

Плащането е сигурно и надеждо, защото е защитено. Затова през няколко устройста няма да може да се ползва един и същи акаунт. Приложението не може да се ползва и като се направи скрийншот, обасни Младен Иванов.

За момента плащанията ще могат да се извършват само чрез дебитна или кредитна карта, а за в бъдеще ще може да се добави и сметката за телефон.

„Нашата идея е да се минимизира използването на еднократен билет и да се ползват или предплатени услуги, или месечни карти“, каза още Иванов.

Младен Иванов припомни, че вече са в продажба новите електронни карти за градския транспорт на пункта на ул. „Русе“ до обръщача до училище “Димчо Дебелянов“, като за целта работят две гишета – с работно време от 09.00 ч. до 18.00 ч. от понеделник до петък включително. Предлагат се три продукта – електронна абонаментна карта за една линия, с цена 35,00 лв., за период от 30 дни; електронна абонаментна карта за всички линии, с цена 50,00 лв. за период от 30 дни и предплатена електронна карта за 11 часа времепътуване, с цена 10,00 лв.

Целта е в бъдеще всички хартиени карти да стана електронни, като ще важат от датата на закупуване за определения срок от един, три месеца или целогодишни. По този начин ще се избегнат и ежемесечните опашки пред гишетата, обясни още Иванов.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.