in

Слави Трифонов представи предложенията си за кабинет (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Слави Трифонов представи и предложенията си за кабинет

Трифонов представи и предложението си за кабинет. Предложението за министър-председател е Николай Василев. За вицепремиери са поканени Ради Найденов, който ще поеме и външното министерство, и проф. Николай Радулов, който ще бъде вътрешен министър.

Варненец и бивш министър на икономиката е предложеният за премиер от ИТН Николай Василев

За министър на икономиката е поканен Любомир Дацов, за министър на образованието – Наталия Митева, на енергетиката – Красимир НеновВелислава Петрова е предложена за министър на здравеопазването, а Михаела Лашова – за министър на регионалното развитие и благоустройството. Предложение за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев, а за министър на туризма – Ивайло КожухаровПламен Абровски е предложението за министър на земеделието, храните и горите. За министър на отбраната от „Има такъв народ“ предлагат Теодора ГенчовскаЛилия Иванова пък е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика. За министър на културата Трифонов предлага да бъде издигната Станислава Армутлиева. Според плана на ИТН правосъдието ще бъде поето от Петър Илиев. За спорта пък ще отговаря Радостин Василев. Д-р Антония Валентинова пък е предложение за министър по ромските въпроси.

Сред основните приоритети на правителството е построяването на необходимия брой детски градини, изграждането на детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, концесия и строеж на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР, по-голяма прозрачност при обществените поръчки. Трифонов се закани да „изкорени” порочните практики, свързани с тях.

Сред останалите приоритети са дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лв. на глас, закриване на спецпрокуратурата, ускоряване строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена в НАСА и те да бъдат първите български астронавти. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини един северномакедонец, за да не гледаме в земята от срам, а да гледаме нагоре, към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи. В последните години парламентът беше смачкан, маргинализиран и унизен. Сега той може да си върне достойнството. Убеден съм, че изброените приоритети не може да са такива само на една политическа партия. А дали те ще бъдат приоритети и на други партии, предстои да разберем. Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона”, посочи Трифонов.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.