in ,

РИОСВ: Община Варна и район „Приморски“ са уведомени за небостъргача

Колаж: "Нова Варна"

Казусът се заплита. РИОСВ – Варна отговори на въпросите на „Нова Варна“, като посочи, че е изпращано уведомление към Община Варна и Район „Приморски“ за обявяване на обществен достъп за изразяване на становища от заинтересовани лица относно проекта за небостъргача Astral Tower

Пълният отговор публикуваме без редакторска намеса:

На 02.06.2021г. в РИОСВ-Варна е внесено уведомление за инвестиционно предложение (ИП) за изграждане на сграда със смесено предназначение „АСТРАЛ ТАУЪР“ на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Битоля“, район „Приморски“, гр. Варна, с възложител: «ДЖЕМИНИ 31» ЕАД, гр. Варна. 

След преглед на представената информация за по-горе цитираното ИП, са дадени подробни указания в писмо на РИОСВ-Варна, за предприемане на последващи действия от възложителя и провеждане на процедура по преценяване необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), заедно с  оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони (ЗЗ).

Одобряват ли варненци 140-метровия небостъргач? Кой ще подпише разрешението му?

На 25.06.2021г. РИОСВ-Варна е предоставила на кметовете на Община Варна и на Район „Приморски“ – общ. Варна уведомление с информация за ИП, за обявяване на интернет страниците си и/или на обществено достъпно място за изразяване на становища/възражения/мнения и др. от заинтересовани лица/организации, съгласно изискванията на Наредбата за ОВОС. 

РИОСВ-Варна е уведомена писмено от Община Варна и Район „Приморски“ – общ. Варна за обявяването на ИП на интернет страниците им. 

Към настоящия момент няма постъпили становища/възражения/мнения и предстои издаване на решение по преценка ОВОС в рамките на законоустановения срок.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.