in

Климатолог: До дни ни очаква захлаждане

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Вчера бяха счупени няколко температурни рекорда в различни градове в страната. Въпреки това, времето не е обичайно за този сезон от годината, успокоява синоптик. До кога обаче ще продължат изпепеляващите температури?

„Превалявания ще има още през тази седмица. Опасността от пожари ще намалее. Днес и утре ще имаме захлаждане, но все пак то е от 38-43 на 35-40 градуса. Истинска разхлада ще усетим в петък и събота. Тогава ще има места с температури под 30 градуса”. Това заяви климатолога Симеон Матев за „Здравей, България”.

По думите му температурите у нас през последните дни не са свръхнеобичайни. „Факт е, че има подобрени доста рекорди за деня, но не и за месеца. Месечните рекорди за август у нас са 44-45 градуса”, каза още той.

„От август можем да очакваме подобни температури като през юли. През годините назад август е месецът, в който температурите са се изменили най-много. Можем да очакваме дни с превалявания по-малко от обичайното”,  добави Матев.

„Повечето сценарии сочат, че действително катаклизматичните събития ще зачестяват. Тоест горещите вълни ще зачестят и когато вали, ще вали интензивно. Това обаче не означава, че ще си загубим местообитанието като начин на живот, но все пак трябва да имаме готовност за по-аномални събития. Превенцията трябваше да е започнала още отпреди, за да можем, да посрещнем подобни ситуации“, каза още Матев и допълни, че се е оказвало, че нито една страна, която претърпя тежки наводнения, не е била подготвена.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/